Binnenland
AVROTROS

We slikken massaal voedingssupplementen: 'Dat geld kan je veel beter besteden'

foto: Pixabay - Bru-nOfoto: Pixabay - Bru-nO
  1. Nieuwschevron right
  2. We slikken massaal voedingssupplementen: 'Dat geld kan je veel beter besteden'

Om de weerstand te verhogen en alle vitaminen binnen te krijgen, grijpen veel mensen naar voedingssupplementen. Uit een enquête van Radar onder ruim 20.000 respondenten blijkt dat meer dan de helft op dit moment een voedingssupplement gebruikt. "Er worden zulke grote claims gedaan met beloftes waarvan ik me zeer afvraag of je die waar kunt maken", zegt huisarts Tamara de Weijer in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Neem bijvoorbeeld het voedingssupplement VitaePro. Het bedrijf beweert dat het supplement goed is voor de gewrichten, spieren, het hart, tegen vermoeidheid, bescherming van cellen en de weerstand. Maar heb je deze supplementen echt nodig of is het gewoon geldklopperij?

'Gezonde voeding is het belangrijkste'

De Weijer is verbaasd dat zoveel mensen gebruikmaken van voedingssupplementen. "Een kwart had ik wel verwacht, maar ruim de helft had ik echt niet verwacht. Ik weet wel dat veel mensen bezig zijn met hun gezondheid, meer proberen te bewegen en aan hun vitamine C proberen te komen. Ik had alleen niet verwacht dat ze dat uit supplementen zouden halen."

De vraag is ook of de die voedingssupplementen wel nodig hebben. De Weijer denkt van niet. "Voor bepaalde bevolkingsgroepen en in de winter is het prima om extra vitamine D te slikken en voor mensen die geen dierlijke producten eten, is B12 een mooie toevoeging. De rest van de benodigde vitaminen haal je uit fruit, groente, zuivel en noten."

'Het is echt veel geld'

VitaePro doet nogal wat gezondheidsclaims. Zo beweren ze dat het stofje Boswellia serrata helpt om je gewrichten soepel te houden, maar het nut van die stof moet nog worden onderzocht.

"Het slikken van supplementen zonder dat daadwerkelijk is vastgesteld wat de werking is van bepaalde stoffen, daar zie ik het nut niet van in", zegt De Weijer. "Ze doen een belofte waarvan ik me zeer afvraag of ze die waar kunnen maken."

Het voedingssupplement van VitaePro is niet te koop in de winkel. Je moet een abonnement nemen waar je bijna veertig euro per zending met zestig tabletten voor betaalt. Je doet daar dan ongeveer twee maanden mee.

De Weijer: "Het is echt veel geld en dat maakt het een product voor de welgestelden. Je kan dat geld veel beter besteden aan groente, noten, vette vis of een paar nieuwe sportschoenen."

'Voedingssupplementen alleen is niet voldoende'

Naast dat het voedingssupplement dus heel veel geld kost, maakt De Weijer zich ook zorgen. "Mijn angst is dat mensen door het nemen van dit soort supplementen, groente en fruit laten liggen. Ze denken dan met het supplement al gecoverd te zijn."

Maar groente en fruit zijn niet alleen groente, maar nog veel meer dan dat. "In groente zitten ook veel vezels en die heb je nodig voor je darmen en je darmen heb je weer nodig voor een gezond afweersysteem. Het afweersysteem beschermt je weer tegen ziektes."

Dit kun je het beste doen

Erben Wennemars, voormalig topschaatser, is ambassadeur van VitaePro. Als het aan hem ligt, is het zeker de moeite waard om VitaePro te gebruiken. "Ik sta waar VitaePro voor staat: een gezonde levensstijl en zo lang mogelijk vitaal. En als een supplement daar een bijdrage aan kan leveren: waarom niet?", zegt Wennemars in een reactie aan Radar.

De Weijer gelooft veel meer in een gezonde leefstijl dan in een pilletje en raadt aan vooral groente te eten. "Het liefst seizoensgroente, zodat je veel variatie krijgt. Groente uit de diepvries is ook prima. Bij groente uit pot moet je letten op de suikers en zout."

Naast groente adviseert De Weijer om voldoende fruit, noten, vette vis en een klein beetje vlees te eten. "Zo'n twee keer in de week is ruim voldoende. Daar kan geen vitaminepil tegenop."

Uitzending Radar

Ook David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vindt het supplement van Vitaepro kwakzalverij. Waarom blijven we het dan toch slikken? En wat zegt VitaePro zelf over hun voedingssupplement? Dat zie je in de tv-uitzending van Radar op 23 november om 20.30 uur op NPO 1.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie