Binnenland
KRO-NCRV

'Aanpak laaggeletterdheid mist structurele oplossing'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanpak laaggeletterdheid mist structurele oplossing'

Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Journalist Marthe Menses van Pointer (KRO-NCRV) doet onderzoek naar de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland en vertelt bij De Taalstaat dat er veel verschillende 'potjes' zijn, maar dat een structurele aanpak nodig is.

Schaamte

Ongeveer 12 procent van de Nederlanders heeft een taalachterstand, maar vaak houden mensen dit verborgen uit schaamte. "Je ziet dit vooral bij mensen die Nederlands als moedertaal hebben", zegt Menses. 'Je leert toch lezen en schrijven op de basisschool?', horen zij vaak. En dat is precies waarom de stap naar hulp voor deze groep zo groot is."

Volgens Menses zijn er veel 'potjes' en projecten om laaggeletterdheid tegen te gaan, maar is het subsidiesysteem ingewikkeld. Het Ministerie van Binnenlandse zaken erkent volgens Menses dat dit een probleem is, maar het Ministerie van Onderwijs die landelijke verantwoordelijk is voor het terugdringen van taalachterstanden, wijst vooral naar de bestaande middelen. Menses: "Wel zeggen ze te willen kijken met gemeentes hoe ze de budgetten beter kunnen inzetten."

Meer over laaggeletterdheid

Waarom is juist de laaggeletterdheid in Heerlen-Noord zo hoog (ruim 20 procent) en wat moet er dáár en landelijk gebeuren om dit aantal naar beneden te krijgen? Kijk de aflevering van Pointer (KRO-NCRV) terug.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie