Achtergrond
BNNVARA

Lezen en schrijven in Nederland niet vanzelfsprekend voor 2,5 miljoen mensen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lezen en schrijven in Nederland niet vanzelfsprekend voor 2,5 miljoen mensen

Laaggeletterdheid is voor 2,5 miljoen mensen in Nederland een dagelijks probleem. Stichting Lezen en Schrijven kwam vandaag met deze duizelingwekkende cijfers. Laaggeletterdheid zorgt niet alleen voor pesterijen en vernedering bij de mensen die hiermee kampen, het kost de maatschappij ook nog eens één miljard euro per jaar. In De Nieuws BV vertelden Geke van Velzen, directeur van de Stichting Lezen en Schrijven, en twee oud-laaggeletterden hierover.

Leven met laaggeletterdheid

Ruim één miljard per jaar. Zoveel kost laaggeletterdheid de Nederlandse staat ieder jaar volgens het rapport van Stichting Lezen en Schrijven. Ruim de helft van de kosten zit in het mislopen van inkomsten uit de inkomstenbelasting en het betalen van uitkeringen. Voor veel mensen die met laaggeletterdheid te kampen hebben is het vinden van een baan geen gemakkelijke opgave. Als het vinden van een baan lukt is deze vaak onderbetaald waardoor ondersteuning vanuit de overheid nog steeds nodig is om rond te komen.

Quote

Laaggeletterdheid is nog steeds een heel groot maatschappelijk probleem in Nederland.

Geke van Velzen

Het onderzoek stelt dat in Nederland ongeveer 100.000 mensen in armoede leven vanwege hun laaggeletterdheid. Veel van deze mensen hebben grote moeite met het begrijpen van officiële documenten zoals medische bijsluiters. Hierdoor hebben ze naast financiële problemen ook vaak extra fysieke ongemakken waardoor de extra zorgkosten voor deze groep oplopen tot ongeveer 275 miljoen euro per jaar. Van Velzen: "Laaggeletterdheid is nog steeds een heel groot maatschappelijk probleem in Nederland."

Lezen en schrijven in Nederland niet vanzelfsprekend voor 2,5 miljoen mensen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie