Binnenland
NOS

Marineschip Zeeland komt na vier maanden weer thuis

foto: facebook defensiefoto: facebook defensie
  1. Nieuwschevron right
  2. Marineschip Zeeland komt na vier maanden weer thuis

Na vier maanden in het Caribisch gebied komt het marineschip Zeeland weer terug in Nederland. Het patrouilleschip legt vanochtend aan in Den Helder, waar de tientallen bemanningsleden worden herenigd met hun familie.

De Zr. Ms. Zeeland vertrok op 24 juni, tijdens de Marinedagen, vanuit Den Helder naar Curaçao om te fungeren als stationsschip in het Caribisch gebied. Een stationsschip blijft langere tijd in de regio om daar de kustwacht te helpen en drugssmokkel tegen te gaan.

Irma

Maar de Zeeland kwam vooral in het nieuws nadat de orkaan Irma had huisgehouden op Sint-Maarten. Na de Pelikaan was de Zeeland op 7 september het tweede marineschip dat aanlegde op het gehavende eiland. De NH-90 helikopter van het patrouilleschip maakte luchtopnames van de verwoestingen op Sint-Maarten.

Eind september voer de Zeeland naar het eiland Dominica, dat was getroffen door de orkaan Maria. Dominica is een van de armste eilanden in de regio en was volledig op Nederlandse hulp aangewezen.

Smokkelaars

Toen de Zeeland net was begonnen aan de terugreis naar Den Helder, kreeg de bemanning opdracht een drugstransport te onderscheppen. Dat lukte: de smokkelaars gooiden hun pakketten overboord en voeren met hoge snelheid weg, totdat de marinehelikopter vanuit de lucht hun buitenboordmotor kapotschoot.

De smokkelaars werden opgepakt en afgeleverd op Curaçao. Met enige vertraging kon de Zeeland vervolgens opnieuw aan de terugreis beginnen. De heenreis duurde ook al langer dan gepland door motorproblemen. Die werden na aankomst op Curaçao verholpen.

Commandant André van der Kamp over de werkzaamheden op Sint Maarten

De Zr. Ms. Zeeland wordt als stationsschip in het Caribisch gebied afgelost door de Zr. Ms. Van Speijk (zie afbeelding/ Bron: ANP).

Ster advertentie
Ster advertentie