Binnenland

Light zout: is dat echt beter dan gewoon zout?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Light zout: is dat echt beter dan gewoon zout?

[AVROTROS] Light cola, light boter en tegenwoordig: light zout. Het zou je helpen bij een gezonde leefstijl, althans daarmee adverteert fabrikant JOZO. Dat komt wel tegen een prijs die 150 procent hoger ligt dan een gewoon potje zout. Waar is light zout goed voor?

Video niet beschikbaar

In light zout zit 70 procent minder natrium, zo legt een medewerker van JOZO uit. "Een combinatie van natrium en kalium zorgt voor een goede bloedsomloop. Het is sowieso gezonder, omdat er minder natrium in zit." Als je last hebt van je spieren zou het kunnen dat door het eten van light zout de klachten afnemen, aldus JOZO. "Hoe minder zout, hoe beter", meldt JOZO ook.

Kalium voor zenuwstelsel

"Als je een ernstig kaliumtekort hebt ontstaan er stoornissen aan de normale werking van het zenuwstelsel." Dat zegt Gerjan Navis, internist en gespecialiseerd in nierziekten, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Kalium draagt ook bij aan een normale werking van de spieren. Als je echt spieren wil moet je natuurlijk veel bewegen en gezond eten."

Mensen die goed en gevarieerd eten krijgen voldoende kalium binnen. "Je kan kalium beter met de voeding binnenkrijgen, want voedingsmiddelen die veel kalium bevatten, hebben ook andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitamines." Voorbeelden zijn groenten, tomaten, sinaasappels, pruimen, aardappels en noten. "Een ernstig kaliumtekort komt maar weinig voor. Dan moet je een aantal dagen heel veel overgeven en diarree hebben."

Wat is light zout?

Light zout is zout waarin tweederde van het keukenzout is vervangen door kaliumzout, "omdat juist het natrium in het keukenzout bloeddrukverhogend werkt". Volgens Navis suggereert de term 'light zout' dat het veel beter is, maar dat valt volgens haar reuze mee. "Light zout zet geen zoden aan de dijk." Navis is van mening dat er in Nederland te veel zout wordt gegeten. "Het kan zelfs de werking van bepaalde medicijnen verminderen. Daardoor slikken mensen bij, terwijl ze ook gezonder kunnen eten."

Reactie JOZO

Zout is een belangrijk en soms onmisbaar ingrediƫnt in de keuken en aan tafel, maar je moet er niet teveel van binnenkrijgen. Mensen krijgen ongemerkt het meeste zout binnen via kant-en-klaar voedsel. Ook daar werken fabrikanten, met onze hulp, aan mogelijkheden om de hoeveelheid en vooral ook het natriumgehalte terug te dringen. JOZO light is daar voor consumenten een goed voorbeeld van.

Light zout: is dat echt beter dan gewoon zout?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie