Binnenland
WNL

Kritiek op boerenactie Groningen: 'Je mag boos zijn, maar van andermans spullen blijf je af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op boerenactie Groningen: 'Je mag boos zijn, maar van andermans spullen blijf je af'

De acties van sommige boze boeren vandaag in Groningen krijgen scherpe kritiek vanuit de Tweede Kamer. "Politieagenten laat je met rust", zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

'Je mag boos zijn, maar van andermans spullen blijf je af'

Boeren reden met een tractor de deur van het Groningse provinciehuis eruit, waarbij het kwam tot een confrontatie met de politie. Ook reed een trekker door meerdere hekken heen, waarbij fietsers op een haar na werden gemist. "Je kan het niet eens zijn met het beleid, je kan boos zijn, maar je blijft met je handen van andermans spullen af", zegt Lodders.

Boze boeren protesteerden vandaag weer massaal, voor een deel met succes. In de provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel trekt de provincie de strenge stikstofregels in. De maatregelen gericht op boeren gaan van tafel, en zij gaan werken aan een nieuw stikstofbeleid. In Groningen wilde het provinciebestuur nog niet overstag.

'Chaos is compleet'

Lodders ziet veel onzekerheid onder de boeren. "De chaos is compleet. Ik begrijp dat de provincies nu een pas op de plaats doen. Wij moeten nu met boeren deze beleidsregels uit gaan werken."

Het belangrijkste is dat er weer vergunningen worden afgegeven, zegt Lodders. "De vergunningen liggen op dit moment stil. Wat iedereen wil is dat die vergunningen weer afgegeven worden. Dat is niet alleen voor de boeren belangrijk, maar ook voor andere sectoren zoals huizenbouw en de onderhoud van wegen."

'Geweld is onacceptabel'

Ook minister Carola Schouten (Landbouw) veroordeelt de incidenten in Groningen. "Ik zag boeren die hun stem wilde laten horen. In Groningen is dat helaas niet goed gegaan. Daar is geweld aan te pas gekomen en dat is onacceptabel."

Volgens Schouten is het nu belangrijk om snel duidelijkheid te geven aan boeren. "Ik zie dat er nu nog veel onduidelijkheid is en dat trek ik mij aan. Maar het is niet zo dat het voorbij is als er nu iets van tafel gaat. We moeten uitvoer geven aan de uitspraak van Raad van State."

LEES OOK: Boze boeren rijden deur Gronings provinciehuis eruit

Ster advertentie
Ster advertentie