Binnenland

Paralympiërs vertrokken naar Rio de Janeiro

foto: Paralympic TeamNLfoto: Paralympic TeamNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Paralympiërs vertrokken naar Rio de Janeiro

[NOS] Familie en vrienden, veel oranje koffers en een weerzien met oude bekenden. Een groot deel van de Nederlandse paralympiërs vertrok vandaag naar Rio de Janeiro en op Schiphol werd de groep uitgezwaaid.

Een van hen is rolstoeltennisster Jiske Griffioen, de nummer 1 van de wereld. Haar concurrenten op de Paralympische Spelen zijn vooral haar landgenoten. "Dat is een beetje gek, maar we zijn het gewend. Het komt vaker voor bij toernooien en je hebt elkaar toch altijd nodig om te trainen op hoog niveau."

Verslaggever Jozephine Trehy stond op Schiphol en sprak met de Paralympiërs

In Londen zaten de tribunes vol maar dat was dit jaar bij de Olympische Spelen wel anders. Griffioen: "Ik ga erheen om een goede prestatie te leveren. We zullen zien of er tien, honderd of duizend mensen zitten. Het zou mooi zijn als het druk is, maar zo niet, dan niet."

Marlou van Rhijn, ook wel bekend als de Blade babe, wordt uitgezwaaid door haar moeder, zus en vriend. Er ligt veel druk op haar: vorige keer won ze twee medailles. "Het is wel gek, je hebt nu meer het idee dat mensen meekijken en dat was in Londen een stuk minder. Maar de druk die ik voel, komt vooral uit mezelf: ik wil de perfecte race leveren."

En daar heeft ze hard voor gewerkt: "Het is allemaal wat serieuzer. In Londen was ik vrij onbevangen, ik zat nog niet lang in atletiek. Nu heb ik vier jaar naar deze Spelen toegewerkt. Ik ben beter voorbereid en ook een stuk volwassener geworden."

Waar kan ik luisteren?

De Paralympische Spelen zijn van 7 tot en met 18 september. In het NOS Radio 1 Journaal krijg je dagelijks rond 08.30 uur een overzicht van vooral de Nederlandse prestaties in Rio de Janeiro. 's Avonds praat Herman van der Zandt je bij rond 22.45 uur in Langs de Lijn En Omstreken.

Wat de NOS online en op televisie doet tijdens de Paralympische Spelen lees je op deze pagina.

Ster advertentie
Ster advertentie