Binnenland
WNL

Hubert Bruls: 'De crisis op sociaal en maatschappelijk vlak moeten we ook serieus nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: 'De crisis op sociaal en maatschappelijk vlak moeten we ook serieus nemen'

Al een jaar lang is er een grote taak bijgekomen voor de handhaving. Met name Hubert Bruls, voorzitter van het veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, is hierdoor een BN'er geworden. Hoe kijkt hij terug op dit coronajaar?

''Ik had er zelf niet veel moeite mee om mij aan de regels te houden. Ik heb een voorbeeldfunctie maar tegelijkertijd ook een heel drukke baan waardoor ik het wel fijn vind om thuis te zijn met niet al te veel mensen'' zegt Bruls in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. ''Toch mis je het wel, zeker in die donkere wintermaanden, om met je vrouw naar de bioscoop te gaan of een kop koffie ergens te drinken.

Maatschappelijke crisis

Bruls is dan ook van mening dat de maatschappelijke crisis en de sociale gevolgen van de lockdowns serieus moeten worden genomen. Kinderen die niet naar school kunnen, vereenzaming, zorg die wordt afgeschaald. ''Dit zijn problemen die we niet moeten ontkennen en waar we zeker oog voor moeten hebben in het vervolg van de bestrijding van deze crisis.''

Sigrid Kaag, de lijsttrekker van D66, stelde onlangs voor om een vaccinatieplicht in te voeren zodat mensen meer perspectief krijgen en vooral meer lucht. ''We willen meer bewegingsruimte hebben en dat moet je mensen ook echt bieden. In het kader daarvan kan ik me deze gedachtegang zeker voorstellen'', zegt Bruls. Toch is hij voorzichtig met een dergelijke uitspraak om Kaag te steunen. ''Dit is heel privacygevoelig en heeft grote gevolgen voor mensen die zich niet willen laten inenten. Je moet hier dus heel voorzichtig mee omgaan.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie