Binnenland

Verzet binnen CDA tegen coalitieplannen: 'Schrap loondispensatie en gekozen burgemeester'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzet binnen CDA tegen coalitieplannen: 'Schrap loondispensatie en gekozen burgemeester'

De CDA-jongerenorganisatie CDJA heeft binnen de partij een 'brede steun' voor een aantal resoluties die tegen de coalitieplannen ingaan. Zo zou een substantieel aantal leden tegen de kabinetsplannen rond de gekozen burgemeester en de loondispensatie (werken onder het minimumloon) zijn. Dat zei CDJA-vicevoorzitter Klaas Valkering vandaag tijdens het radioprogramma WNL Haagse Lobby.

Het CDJA dient de resoluties in tijdens het CDA-partijcongres 2 juni. "Wij zijn het niet eens met de plannen op een aantal heel belangrijke thema's", zegt Valkering. De vicevoorzitter verwacht dat niet alleen de jongeren maar ook veel provinciale afdelingen hun resoluties zullen steunen. "De omvang is vrij groot", aldus Valkering.

De plannen rond loondispensatie raken de mensen in de samenleving die het al moeilijk hebben, zo meent hij. Door loondispensatie wordt het mogelijk om mensen met een handicap een salaris onder het minimumloon uit te keren. "In een coalitie waar het CDA wat rechtser is, wordt het CDJA wat linkser", zegt Valkering. Ook de plannen om gekozen burgemeesters mogelijk te maken door de Grondwet aan te passen, leiden binnen het CDA tot veel onvrede volgens Valkering. Door zich te keren tegen de gekozen burgemeester gaan de CDA-jongeren in tegen de langgekoesterde wens van D66.

Naast de resoluties over de gekozen burgemeester en de loondispensatie wil het CDJA ook opkomen voor het meerouderschap. Dit zou het wettelijk mogelijk maken om meer dan twee personen als ouders van een kind te erkennen. Het CDA zag tot nu toe weinig in plannen rond het meerouderschap. De CDA-leden kunnen op het partijcongres van 2 juni stemmen over de resoluties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie