Binnenland
AVROTROS

Woningbrand Velp roept opnieuw vragen op over huisvesting arbeidsmigranten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningbrand Velp roept opnieuw vragen op over huisvesting arbeidsmigranten

Bij de brand in een migrantenwoning in Velp was lang onduidelijk of iedereen veilig was. Want hoewel 13 bewoners zijn geregistreerd, zagen buren geregeld 40 tot 50 mensen in het pand. Het roept opnieuw vragen op over huisvesting van arbeidsmigranten.

Nog steeds veel misstanden rondom Arbeidsmigranten, wat is er gebeurd sinds het rapport van de commissie Roemer?

"Hiermee zet je de deur open voor mensenhandel", zegt belangenbehartiger voor arbeidsmigranten, Hans Thunnissen van Polska Porada. Hij pleit ervoor dat gemeenten arbeidsmigranten beter gaan registreren.

'Gemeenten staan het toe'

"Dit is een hele kwalijke zaak", zegt Thunnissen over de slechte registratie van migranten, waar volgens hem sprake van is. "En gemeenten staan dit gewoon oogluikend toe."

Velp is daar een voorbeeld van, zegt hij, omdat niet duidelijk was hoeveel mensen er in het huis woonden.

Controlerend handhaven

De belangenbehartiger komt via Polska Porada nog vaak schrijnende gevallen tegen. "Je gaat pas aan de bel trekken als er iets gebeurt. Dat doen ze vaak pas als de media erop duiken, want media willen ze niet."

Gemeenten claimen niet genoeg mensen te hebben om de huisvesting te controleren, zegt Thunnissen. "Maar dat hoor ik al sinds 2012. Je moet echt geld steken in teams die bezig zijn met controlerend handhaven. Pas dan ga je wat merken."

10 miljoen extra

Volgens Thunnissen moeten uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken zich laten certificeren. "Maar die certificering is best ingrijpend, dat ze daaraan moeten voldoen", zegt hoofd juridische zaken Fariël Dilrosun van Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), de brancheorganisatie voor uitzendbureaus.

Volgens haar heeft politiek Den Haag ingezien dat er meer moet worden gedaan aan de handhaving van de certificering. "We hebben een uitbreiding gekregen voor arbeidsinspectie, van 10 miljoen euro en voor 90 fte. Maar we kunnen nog niet zeggen of we voldoende capaciteit hebben voor een arbeidsteam dat gaat handhaven."

'Het zijn excessen'

Situaties zoals die in Velp, noemt Dilrosun 'excessen'. "Soms zijn er zelfs bepaalde redenen voor veel bewoners in één huis. Wij willen gewoon dat het beter wordt. Dat is de reden dat we die certificering zijn begonnen, en de meeste uitzendbureaus voldoen hier gewoon aan."

"We hebben geen zicht op de malafide uitzendbureaus, die zitten onder de radar", zegt ze. "Wij hopen ook echt dat de certificering daar iets aan verandert."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie