Binnenland
AVROTROS

Stikstofuitstoot Formule 1 in Zandvoort niet goed onderzocht, blijkt uit rapport

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Stikstofuitstoot Formule 1 in Zandvoort niet goed onderzocht, blijkt uit rapport

Het is onzeker of de berekeningen van het Circuit Zandvoort over de stikstofuitstoot kloppen. Dat blijkt uit een rapport van deskundigen voor de rechtbank in Noord-Holland, dat in handen is van EenVandaag. De deskundigen zeggen dat de berekeningen 'geen representatief beeld bieden'.

Gaat volgend jaar wel door? Researchredacteur Jan Salden over het rapport van stikstofuitstoot in Zandvoort

Volgens de provincie Noord-Holland was het voldoende aangetoond: met de Formule 1-races zou de stikstofuitstoot niet toenemen. Belangrijk, want het circuit ligt in beschermd Natura 2000-gebied. Het circuit kreeg van de provincie Noord-Holland een vergunning voor aanpassingen, waardoor de Grand Prix mogelijk werd. Maar de cijfers die het circuit overlegde, kloppen volgens natuurorganisaties niet. Het rapport van de rechtbankdeskundige lijkt hen nu gelijk te geven.

Grote kanttekeningen bij berekening

De cijfers die het racecircuit overlegde, zijn 'niet representatief' voor de werkelijke emissies, staat in het rapport, dat in opdracht van de rechtbank in Haarlem is opgesteld door een deskundige. Hij plaatst grote kanttekeningen bij de manier waarop het circuit de stikstofuitstoot heeft laten berekenen.

Ook heeft het circuit volgens het rapport onvoldoende inzichtelijk gemaakt wat het verschil is in stikstofuitstoot tussen de oude situatie, zónder, en de nieuwe situatie, mét Formule 1. De uitgangspunten waarmee in de oude en nieuwe situatie is gerekend, verschillen van elkaar, zodat een zuivere vergelijking niet kan worden gemaakt.

Deskundige

Nog altijd loopt er een uitgebreide procedure van natuurorganisaties tegen de vergunning die de provincie aan het racecircuit gaf. Vanwege de ingewikkelde materie van stikstofberekeningen, nam de rechtbank de deskundige in de arm, met de opdracht zich te buigen over de onderliggende stikstofcijfers.

In totaal zou het circuit maximaal 6.134 kilo stikstof per jaar uitstoten, bleek uit rekenwerk in opdracht van het circuit. Maar natuurorganisaties geloven niets van die cijfers. Eerder dit jaar probeerden ze al een stokje te steken voor het houden van de Grand Prix. Maar ze verloren een kort geding. Daardoor kon de race - gewonnen door Max Verstappen - in september gewoon doorgaan.

Uitstoot moet worden geschat

Probleem is dat over de uitstoot van racewagens amper gegevens bekend zijn. De uitstoot moet dus met berekeningen worden geschat. Het bureau dat het rekenwerk voor het circuit uitvoerde baseerde zich daarbij op Amerikaans onderzoek uit 2008.

In dat onderzoek is de uitstoot berekend van Amerikaanse auto's uit eind jaren zestig zonder katalysator. Die zouden, gemiddeld genomen, vergelijkbaar zijn met racewagens op het circuit.

Rechter kan vergunning vernietigen

De rechtbank zal, mede aan de hand van het deskundigenrapport, moeten beslissen of de vergunning terecht is afgegeven.

Ze kan de provincie (en daarmee het circuit) de tijd geven het rekenwerk opnieuw te doen. Maar in het uiterste geval kan de rechter de vergunning ook vernietigen.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie