Binnenland
KRO-NCRV

Persconferentie Rutte: Maatregelen versoepelen of volhouden tot het virus verdwijnt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie Rutte: Maatregelen versoepelen of volhouden tot het virus verdwijnt?

In de persconferentie van 6 mei wordt een aankondiging van versoepelde maatregelen verwacht. Het aantal bezette IC-bedden daalt, maar betekent dat ook dat de ruimte voor opening van bijvoorbeeld kappers en terrassen een goede strategie is?

"Er zijn andere maatregelen die veel effectiever zijn tegen de verspreiding van het virus", zegt gezondheidseconoom Xander Koolman in Spraakmakers.

Nu het aantal bezette ic-bedden onder de grens van 700 is gedaald, lijkt er ruimte te komen om de coronamaatregelen te versoepelen – met de 1,5 meter in acht. Vanuit de maatschappij en met name horecaondernemers is er een roep voor die versoepeling.

Begrijpelijk, volgens Koolman, maar of het de juiste beslissing is hangt samen met het doel: groepsimmuniteit of het laten verdwijnen van het virus.

Groepsimmuniteit

Als gestreefd wordt naar groepsimmuniteit, moet het virus met een bepaalde snelheid door de samenleving gaan. Koolman: "Dan is nu het moment om iets meer ruimte te geven, tegelijk zal de verspreiding van het virus versnellen en komen de ic-bedden weer vol."

Eliminatiestrategie

Maar als het doel is het virus het land uit te krijgen, de eliminatiestrategie zoals die in Azië wordt toegepast, dan zijn de huidige maatregelen langer nodig om het virus zover onder controle te krijgen dat het vrijwel geheel uit de samenleving verdwijnt.

Die strategie is beter voor de meeste ondernemers, denkt Koolman, omdat daarna méér vrijheid mogelijk is. Met een "forse inspanning" na 20 mei, van een aantal weken, verwacht hij dat het virus zodanig gecontroleerd wordt dat we bijna terug kunnen naar het 'oude normaal'.

Ongeacht de gekozen strategie, is het volgens Koolman belangrijk dat het kabinet het doel duidelijk communiceert.

Maatschappelijke onrust

In Stand.nl wisselt het sentiment van de bellers tussen 'nog even volhouden' en 'versoepeling'. Luisteraar Marjolein van Toren zegt dat Mark Rutte de maatschappelijke onrust aan zichzelf te wijten heeft, door het gebruik van termen als 'het nieuwe normaal' en 'anderhalvemetersamenleving'. "Alsof we elkaar tot in de eeuwigheid niet meer mogen zien."

Koolman denkt dat het sentiment voor de versoepeling bij horecaondernemers komt doordat het water een aantal aan de lippen staat – als we nu niet opengaan, dan nooit meer. "Die mensen voelen een hele acute nood. Die moeten we op een andere manier bijstaan dan nu de gezondheid van de samenleving op het spel te zetten."

Perspectief bieden

Duidelijk communiceren en een tijdspad, hoe klein ook, zijn nu van belang zegt sociaal psycholoog Paul van Lange. "Het kabinet is bezig met verwachtingsmanagement en het is goed om geen verwachtingen te creëren die je niet kunt nakomen." Maar rondom de versoepeling is duidelijkheid nodig omdat mensen daarbij op zoek gaan naar informatie die in lijn ligt met hun wensen.

In Stand.nl geeft Van Toren aan dat perspectief vanuit het kabinet te missen, door bijvoorbeeld te focussen op een vaccin dat nog 1 tot 1,5 jaar op zich laat wachten. "Ik snap dat er beleid gemaakt moet worden, maar waarom wordt er niet gezegd dat ze in Oxford misschien in september al een vaccin hebben?"

Van Toren: "Rutte moet uitleg geven. Nog even volhouden. Het is moeilijk, zeker voor de horeca, maar hou nog even vol dan zijn we van het virus af en kunnen we vrijuit leven."

Stand.nl: Maatschappelijke druk moet niet leidend zijn bij de versoepeling van de maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie