Binnenland

Frontberichten een half jaar later: 'Het is fijn dat je merkt dat je mensen tot steun bent geweest'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frontberichten een half jaar later: 'Het is fijn dat je merkt dat je mensen tot steun bent geweest'

Het is een treurig jubileum: de corona-uitbraak werd een half jaar geleden door de World Health Organization als 'pandemie' bestempeld. Drie hulpverleners uit het BNNVARA programma Frontberichten blikken terug op het afgelopen half jaar bij De Nieuws BV. "Ik heb er veel over gepraat, waardoor ik het een plek heb kunnen geven, maar de emoties zitten er nog wel," vertelt verpleegkundige Ellen Mulder uit Almelo.

Verpleegkundige Ellen Mulder, maatschappelijk werker Lotte Stegeman en longarts Wouter van Geffen stonden alle drie in de frontlinie. Zij maakten tijdens de crisis vlogs voor het programma Frontberichten. "Als hulpverlener sta je bijna nooit stil bij jezelf, maar door het maken van die vlogs moest je dat wel doen. Dat heeft me enorm geholpen bij het verwerken", vertelt Stegeman.

'Ik word herkend in het ziekenhuis'

Alle drie kregen ze veel reacties. Van Geffen: "Ik word veel herkend in het ziekenhuis. Vorige week stond een vrouw, die naar de operatiekamer werd gereden, half op uit haar bed en toen riep ze naar mij: 'Ik heb zo veel respect voor u, dokter!' Dat maakte heel veel indruk op me". Mulder vult aan: "Het is fijn dat je merkt dat je mensen tot steun bent geweest. Mensen lieten mij weten dat ze het fijn vonden om te zien dat patiƫnten in goede handen bij ons waren. Daar ga je toch harder van lopen."

Waardering

Deze waardering stellen de drie op prijs. Dat ze die waardering niet op hun loonstrook terugzien, vindt Mulder teleurstellend. "Ik ben bang dat de beloofde duizend euro niet door zal gaan, omdat het in de uitvoering ingewikkeld blijkt te zijn. Ik vind echt dat wij wel een bonus zouden moeten krijgen, ook omdat je het vak aantrekkelijk moet maken. Daar kan je wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden al veel in doen."

Tweede golf

Ze zijn alle drie goed voorbereid op een eventuele tweede golf. Stegeman: "We plannen voor een slecht scenario, maar je hoopt natuurlijk niet dat dat ook echt werkelijkheid gaat worden. We weten nu beter wat we kunnen verwachten dan bij de eerste golf, dus we zijn veel alerter."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie