Binnenland
NOS

Minder mensen lenen voor telefoon bij abonnement

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder mensen lenen voor telefoon bij abonnement

Sinds het afgelopen mei lastiger is geworden om een abonnement af te sluiten met een toestel op afbetaling, kiezen telefoonkopers vaker voor een los toestel met een sim-only-abonnement. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

In het eerste kwartaal van dit jaar koos nog 34 procent van de telefoonkopers voor een los toestel. In het derde kwartaal is dat gestegen naar 44 procent.

Uit de cijfers van Telecompaper blijkt ook dat minder mensen het volledige toestelbedrag lenen. In het eerste kwartaal deed een kwart van de telefoonkopers dat nog. Dat is in het derde kwartaal gedaald naar 14 procent.

Inkomens- en lastentoets en BKR

Sinds mei dit jaar kan je niet zomaar een dure mobiele telefoon op afbetaling aanschaffen via een telefoonprovider. Zo moet je kunnen aantonen dat je genoeg verdient om zo'n toestel te kunnen betalen. Ook wordt de lening aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie.

Die registratie bij het BKR heeft gevolgen bij het aanvragen van een nieuwe lening. Zo kan je maximale hypotheekbedrag omlaaggaan.

De drempel om een duur abonnement af te sluiten heeft effect op de verkoopcijfers. Zo meldt Vodafone bij de laatste kwartaalcijfers een omzetdaling van 8 miljoen euro. De provider zegt dat die omzetdaling veroorzaakt wordt door het hogere aantal sim-only-abonnementen. Ook KPN ziet vanwege de wetgeving de inkomsten uit mobiele abonnementen teruglopen.

Ster advertentie
Ster advertentie