Binnenland

Tanja Nijmeijer: 'Ik heb een schoon geweten'

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tanja Nijmeijer: 'Ik heb een schoon geweten'

[VPRO] "Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar je weet zelf wat voor rol je hebt gespeeld. Mijn geweten is echt schoon." Dat zegt Tanja Nijmeijer in een exclusief interview in Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

"Mijn wapen voelde jarenlang als mijn lichaamsdeel. Maar ik ben er niet mee getrouwd", vertelt de geboren Nederlandse in Colombia in een gesprek dat VPRO-journalist Edwin Koopman met haar had voor NPO Radio 1. Op de vraag of en hoe ze haar wapen heeft gebruikt als guerrillastrijder, wil ze geen antwoord geven.

Nijmeijer was lange tijd weg uit Colombia. Zij maakte deel uit van de onderhandelingsdelegatie die in de Cubaanse hoofdstad Havana vredesbesprekingen voerde met de Colombiaanse regering. Op 24 augustus sloten zij een historisch vredesakkoord, dat aanstaande maandag wordt ondertekend in de Colombiaanse stad Cartagena. Hiermee moet een einde komen aan het vijftig jaar durende conflict in Colombia. De strijd heeft naar schatting 22.000 levens gekost.

Onderdeel van het akkoord is een amnestieregeling voor FARC-leden die geen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. Nijmeijer ziet dat voor haarzelf met vertrouwen tegemoet: "Mijn geweten is echt schoon."

Ook zal de FARC de wapens moeten neerleggen. "Als bewezen is dat politieke deelname mogelijk is en dat er geen bedreigingen meer zijn van buitenaf hebben we die wapens niet meer nodig", zegt Nijmeijer over de aanstaande demobilisatie. "Voor ons was het een middel in een bepaalde periode om onze levens te redden, om onszelf te verdedigen. Ze zijn niet meer dan een hoopje ijzer."

Wat het vredesakkoord voor haar als niet-Colombiaanse juridisch inhoudt is nog onzeker. "Op dit moment zijn we bezig met de discussies," zegt Nijmeijer daarover. "Onze advocaat adviseert daar niet over te spreken."

Voorlopig blijft Nijmeijer in Colombia, waar zij wil meewerken aan "het opbouwen van een betere maatschappij." Een politieke carrière is niet haar wens, maar "als dat moet, dan moet het."

Een terugkeer naar Nederland is niet uitgesloten: "Ik zou het fijn vinden naar Nederland te kunnen, weer Nederlanders om me heen te horen, maar vooral om mijn familie te zien."

Maar een reis naar Nederland zit er voorlopig niet in. Op verzoek van de Verenigde Staten staat Nijmeijer op de opsporingslijst van Interpol. Wanneer Nijmeijer voet op Nederlandse grond zet riskeert zij uitlevering.

Ster advertentie
Ster advertentie