Binnenland
EO

NCTV: ‘Nederland kwetsbaar voor cyberaanvallen uit landen als Iran’

foto: ANP - BART MAATfoto: ANP - BART MAAT
  1. Nieuwschevron right
  2. NCTV: ‘Nederland kwetsbaar voor cyberaanvallen uit landen als Iran’

“We zijn al langere tijd kwetsbaar op het gebied van cyberveiligheid”. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg in Dit is de dag. Die dreiging komt volgens de NCTV tegenwoordig niet meer alleen vanuit criminele hoek, maar ook uit landen zoals Iran, China, Rusland en Noord-Korea.


“Maatschappelijke ontwrichting” ligt volgens de NCTV op de loer op het gebied van cybersecurity. Aalbersberg vertelt dat cyberaanvallen vitale processen in onze samenleving plat kunnen leggen, bijvoorbeeld digitale communicatie en dijkbeveiliging. Dat vraagt volgens de NCTV om actie: “We zijn zeer afhankelijk van technologie, kunnen bijna niet meer zonder internet. We moeten ons dus beter wapenen tegen aanvallen op cybergebied, de weerbaarheid moet omhoog”.

'Iran zou kunnen spioneren'

De Nederlandse veiligheidsdiensten hielden Iran al in de gaten, en blijven dat doen met de onrust die in het Midden-Oosten is ontstaan na de moord op de Iraanse generaal Suleimani. Daarbij wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s. Volgens de NCTV zou Iran bijvoorbeeld een cyberaanval kunnen doen om te spioneren, of het internet een tijdje kunnen laten uitvallen om de Nederlandse samenleving te ontwrichten.

'Maastricht moet wake-up call zijn, ook thuis'

Aalbersberg hoop dat de recente cyberaanvallen op de Universiteit Maastricht voor andere universiteiten en instellingen een signaal zijn om aan de slag te gaan met cyberveiligheid: “Hopelijk is dit een wake-up call, als je goede back-ups maakt en je updates uitvoert ben je hier niet vatbaar voor”. Dat geldt volgens de NCTV ook voor alle burgers in Nederland: “Zorg ook dat thuis je updates en online veiligheid in orde zijn. Veiligheid is niet alleen iets wat ver geregeld word, dat is ook een taak van de burger”.

Luister hier het hele gesprek terug:

Pieter-Jaap Aalbersberg in Dit is de dag

Ster advertentie
Ster advertentie