Binnenland
NOSNTR

Onderzoeken naar extreemrechts gedrag in Defensie stukgelopen door interne tegenwerking

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeken naar extreemrechts gedrag in Defensie stukgelopen door interne tegenwerking

Een appgroep van aankomende officieren blijkt onderwerp van onderzoek door Defensie naar extreem rechts gedrag onder militairen. In een ander onderzoek, ook in 2018, worden jonge militairen onderzocht die de Hitlergroet doen naar elkaar. Ook draaien ze in Duitsland verboden marsliederen tijdens een oefening. Volgens NRC zijn de twee onderzoeken stukgelopen door interne tegenwerking. Want niet alleen wordt opgeroepen om de appgroep met alle berichten te wissen. Ook lijkt het er op dat de commissie, die belast is met het onderzoek, twijfelde aan de ernst van het gedrag.

Onderzoeken naar extreemrechts gedrag in Defensie stukgelopen door interne tegenwerking

"Het is een zorgwekkende ontwikkeling zoals dat destijds is gegaan", vertelt Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel, in Nieuws en Co. "Ik vraag me af waarom er niet een voorbereidend strafrechtelijk onderzoek is gedaan. De Marechaussee zou dan meer bevoegdheid hebben om mensen te horen en zaken in beslag te nemen. Dit is toch echt een vermoeden van strafbare feiten. Dat moet je niet met een commissie intern onderzoeken, dan moet je echt een opsporingsdienst inschakelen."

Zorgelijk

Debie vindt het zorgelijk dat mensen bij een officiersopleiding dit soort gedrag vertonen. "Je mag verwachten dat er hoge morele waarden zijn. Deze mensen worden opgeleid om leiding te geven, om ervoor te zorgen dat onze rechtsstaat en democratie veilig blijft. Daar moet je hoge standaarden voor neerzetten", legt hij uit. "Jongeren weten niet altijd wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Mijn pleidooi zou zijn: zorg dat er in een officiersopleiding zou snel mogelijk mensen naar een daadwerkelijk concentratiekampmuseum laat gaan om daar hun het besef bij te brengen wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd." Dat gebeurt volgens Debie nu niet.

"Het geeft geen enkele pas om activiteiten te ontplooien die raken aan het naziregime of die van discriminerende aard zijn geweest naar andere groepen in onze samenleving. Dit kan niet. Zij moeten onze samenleving straks gaan verdedigen."

MIVD

De militaire inlichten dienst MIVD zei in haar laatste jaarverslag dat er steeds meer belangstelling is van rechts-extremisten voor de krijgsmacht. "Je moet dus alle maatregelen nemen die je kunt nemen om al in het selectieproces buitengewoon veel aandacht te besteden aan wat de overwegingen zijn om naar de KMA te gaan. Maar dat geldt ook voor de Koninklijk Militaire School, ook voor de schoolbataljons. Je moet er erg alert op zijn."

Interne tegenwerking

Hoewel Defensie het gedrag serieus nam, liep het onderzoek dat er vervolgens naar werd gedaan stuk. Een appgroep zou verwijderd zijn, een melder zou gepest worden tot ie z'n melding introk. Hoe kan dat onderzoek zo worden gesaboteerd? "Ik denk dat die mensen die het hebben gedaan wel aan hun water hebben gevoeld: wat we hebben gedaan, is eigenlijk niet goed. Dit moeten we maskeren", zegt Debie. "Vandaar dat ik zeg: je had gewoon een voorbereidend strafrechtelijk onderzoek moeten doen door de Marechaussee."

NC DEFENSIE ER

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie