Binnenland
KRO-NCRV

Dagje naar de Veluwe? App toont waar het druk is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dagje naar de Veluwe? App toont waar het druk is

De Veluwe is een van de populairste vakantiebestemmingen binnen Nederland. Nu door corona nog meer mensen in eigen land blijven, is het belangrijk de drukte te spreiden. Daarom is er nu een app die laat zien waar het druk is en wat goede alternatieven zijn.

Het idee voor een dergelijke monitor bestond al langer, vertelt algemeen directeur Herre Dijkema van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Door corona raakte het in een versnelling, waardoor de app in zes weken uit de grond is gestampt, in samenwerking met de veiligheidsregio's in Gelderland.

Meting zonder privacyschending

Rondom apps die beweging en drukte in de gaten kunnen houden, zijn vaak zorgen over de privacy. Daarom werd voor de druktekaart een andere, eenvoudige oplossing bedacht. "We hebben ervoor gekozen om experts, een boswachter, ondernemer, of boa, drie keer per dag door te laten geven hoe druk het is", vertelt Dijkema. Bij grote drukte geven ze rood aan, bij gemiddelde drukte oranje, is het rustig, dan geven ze groen door.

Verslaggever Maarten Bleumers ging op pad met Peter Overstegen om een meting uit te voeren op de Veluwe:

Video niet beschikbaar

Het zijn geen exacte metingen, maar kwalificaties van ooggetuigen. "We hebben bewust gekozen voor een laagdrempelige tool, die voor iedereen begrijpelijk en werkbaar is."

Alternatieven

Is het ergens druk, dan worden direct alternatieven gegeven voor bestemmingen die "net zo leuk zijn als de bekende hotspots". Een andere plas waar het minder druk is, of een andere plek in hetzelfde gebied. Dijkema woont zelf op de Veluwe en gaat op zondagmiddag niet naar de drukke Posbank. In plaats daarvan gaat hij naar een ingang 400 meter verderop. "Ik ga dezelfde hei op en heb nergens last van."

Soms zijn mensen zich niet bewust van de alternatieven die er zijn. Voor de plekken waar nog geen goede alternatieven zijn, wil Dijkema dat dat deze er komen.

Uitbreiding gebied

De druktekaart beslaat nu alleen de provincie Gelderland, maar bijvoorbeeld Utrecht heeft ook interesse getoond. "De moeilijkheid zit niet in de techniek, maar je moet een dekkend netwerk van al die metingen hebben." Voor Gelderland zijn 300 expertmeters geworven. "Daar zat de meeste tijd in."

Herre Dijkema over druktekaart Veluwe

Ster advertentie
Ster advertentie