Binnenland
NOS

Opnieuw stakingen onder personeel regionale vervoerders Arriva en Keolis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw stakingen onder personeel regionale vervoerders Arriva en Keolis

Personeel van de regionale vervoerders Arriva en Keolis staakt vandaag. En daardoor rijden er geen bussen en treinen in plaatsen als Goor, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Chauffeurs, conducteurs en machinisten staken, omdat ze vinden dat de werkgevers geen gehoor geven aan de vakbondseisen voor een nieuwe cao.

Opnieuw stakingen onder personeel regionale vervoerders Arriva en Keolis

Voor deze cao werd in december ook al gestaakt, in Friesland, Groningen en deel van Drenthe. Nu staakt het personeel in het oosten. "Arriva en Keolis willen tot nu toe niet aan onze eisen voldoen. We hebben een CAO-onderhandelingstraject achter de rug wat op helemaal niks is uitgelopen", vertelt Wim Eilert, vakbondsbestuurder van de VVMC, in het NOS Radio 1 Journaal. "De werkgevers hebben helemaal niet onderhandeld, dan kom je automatisch terecht in een actietraject. Het noorden hebben voor de jaarwisseling gedaan en we zakken nu langzaam af naar het zuiden."

Eisen

Voor Eilert en de vakbond zijn er 2 belangrijke onderwerpen. "De werkdruk en een goede loonparagraaf. Op beide onderwerpen willen Arriva en Keolis ons niet tegemoet komen." Het personeel wil graag een loonsverhoging van 10 procent. "10 procent in 1 jaar. Dat is niet het enige, er zitten nog wel meer dingen inzake inflatie, maar in ieder geval wat betreft loonparagraaf zeker 10 procent in 1 jaar en dat is gezien de inflatie geen gekke eis."

Bod

Keolis en Arriva hebben al wel een bod gedaan voor een betere CAO. 11% loonsverhoging in 2 jaar tijd. "Wij vinden dat echt nog te weinig", zegt Eilert. "Zeker als je kijkt naar die 2 jaar looptijden. Dat vinden wij echt te weinig, daar zullen wij niet op ingaan. De werkgevers hebben ons niet benaderd om aan de tafel te komen, wat ons betreft, gaan de stakingen nog even door."

24-uurs staking

Eilert denkt dat de staking wel gaat helpen bij het onderhandelen. "Wij hebben natuurlijk ook afgelopen zomer bij NS gestaakt, dat heeft ook geresulteerd in een mooi CAO en ik hoop dat we dat ook met deze acties ook bij Arriva en Keolis kunnen bereiken." Als de werkgevers niet ingaan op de actie en eisen van het personeel, zal er gestaakt blijven worden.

RJN arriva

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie