Binnenland

4 tips om de juiste beha te kiezen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 tips om de juiste beha te kiezen

[AVROTROS] Veel vrouwen dragen een slecht zittende beha. Een greep uit de klachten: hij zit te strak, de bandjes snijden in de schouders, de beugel prikt in de oksel of de sluiting jeukt op de rug. Hoe kies je toch de juiste?

Video niet beschikbaar

Een beha die niet lekker zit kan huidirritatie of schaafwondjes veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot schouder- en rugpijn. Het is dus van belang dat een beha je borsten goed ondersteunt en niet knelt of je boezem platdrukt.

Wanneer heb je de juiste beha?

Anita van Elmpt, beha-specialist van BH Support, legt uit dat een beha goed past als de onderband strak genoeg om je romp zit. "De cups moeten je borsten goed omsluiten en je borsten mogen er dus niet aan de zijkanten of bovenkant uitsteken. De beugels moeten vlak tegen je romp aanliggen en dus niet op je borsten drukken." Van Elmpt zegt verder dat het tussenstukje aan de voorkant van de beha plat tegen de huid moet zitten.

Beha-maat: hoe zit dat ook alweer?

De beha-maat bestaat uit twee factoren: de omvang van de onderband (cijfer) en de grootte van de cups (letter), bijvoorbeeld 60-A of 80-C. "De maten lopen uiteen van 6-AA tot 130-N. Als de omvang van de onderband (onderwijdte) af- of toeneemt, verandert de letter van de cupmaat."

Hoe meet je?

Van Elmpt adviseert om eerst een beha aan te doen voordat je gaat meten. "Kies geen push-up of voorgevormde beha, want dat zou de meting vertekenen." Stap één is het meten van de omvang van je ribbenkast net onder je borsten. Dat is de onderwijdte. Stap twee is het meten van de omvang van je borst over het bolste deel van je borsten, oftewel de bovenwijdte. "Je moet het meetlint horizontaal en niet te strak houden." Het verschil tussen de boven- en onderwijdte is de cupmaat. "Zo is 70-C kleiner dan 100-C. Veel lingeriemerken hebben maattabellen zodat je kan zien hoe groot je cupmaat is."

Zo kies je de juiste beha

  • Voor slappe of hangende borsten kies je een voorgevormde cup of drie- of vierdelige cup die de borst goed omsluit. Een passend model is een iets hoger sluitend model van elastisch materiaal.

  • Vallen je borsten van nature naar de zijkant? Kies dan een beha met side support.

  • Heb je grote borsten? Dan ben je het best af met een balconettemodel of fullcupmodel.

  • Kies de juiste beha voor de juiste gelegenheid. Ga hardlopen met een sport-beha, kies een goed ondersteunende beha voor dagelijks gebruik, een comfortabel model voor ontspanningsmomenten en een beha met diep decolleté voor feestelijke momenten.

Eenmaal de juiste beha te pakken?

Bedenk dan dat een beha van goede kwaliteit zeker een half jaar meegaat. Na een half jaar gaan de pasvorm en elasticiteit verloren. Een goedkopere beha is van inferieure stof en naaiwerk. "Draag dezelfde beha niet langer dan twee dagen achter elkaar, want door het zout in je zweet slijt de elasticiteit van de beha-stof. Was de beha op de hand met een beetje vloeibaar wasmiddel en spoel hem goed uit."

4 tips om de juiste beha te kiezen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie