Binnenland
MAX

Ombulance en een dienstreis naar Diemen: Munish Ramlal is een frisse wind in ombudsland

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Ombulance en een dienstreis naar Diemen: Munish Ramlal is een frisse wind in ombudsland

De Amsterdamse ombudsman Munish Ramlal blijft niet achter zijn bureau zitten; hij zoekt burgers die vermalen worden door gemeentelijke regeltjes actief op, vertelt hij in Villa VdB.

Een van de eerste dingen die Ramlal deed was… de ombudsman bellen. "Ik bel af en toe naar mijn eigen bureau en dan kijk ik hoe er wordt opgenomen, hoe snel wordt er opgenomen en hoe word je te woord gestaan. Af en toe bel ik ook de gemeente Amsterdam, soms met een verdraaide stem, en dan vraag ik naar de ombudsman. Mij valt dan op dat het heel lang duurt voordat er wordt opgenomen, en dat je vervolgens niet de juiste informatie krijgt."

Naast de hoofdstad heeft Ramlal nog zeven andere gemeenten onder zijn hoede, waaronder Almere en Diemen. Met de 'ombulance' gaat hij de wijken in om de mensen op te zoeken en te laten weten dat hij er voor ze is.

Ook heeft hij een wekelijks spreekuur op een lokale radiozender. Zo hoort hij veel schrijnende verhalen van burgers. "In Almere vertelde iemand over zijn moeder die darmproblemen heeft. Er zijn geen openbare toiletten in Almere en die persoon probeerde dat onder de aandacht te brengen bij de gemeente. Maar hij kwam er niet doorheen en er gebeurde niks. En de moeder komt hierdoor helemaal niet meer buiten, zit thuis en vereenzaamt."

Studiereis

Bij gemeentelijke organisaties zie je vooral dat de werkwijze verkokerd is, zegt Ramlal. "Dat betekent dat de ene afdeling vaak niet weet wat de andere afdeling doet. Klachten en meldingen van burgers gaan naar de ene afdeling en de gemeentelijke medewerkers hebben geen idee waar het over gaat als burgers hen boos aanspreken op straat."

Er zijn ook gemeenten die het goed doen. Ombudsman Ramlal organiseert in september voor de bestuurlijke top van Amsterdam een studiereis naar Diemen. "Diemen laat echt zien wat de menselijke maat is. Die gemeente is bereikbaar en betrouwbaar; ze doen wat ze beloven."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie