Binnenland

Trump wil persé vandaag stemmen over zorgwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil persé vandaag stemmen over zorgwet

[NOS] President Trump heeft geen zin meer om met zijn partijgenoten te onderhandelen over zijn zorgwet. Hij wil dat het Huis van Afgevaardigden later vandaag stemt over 'Trumpcare'.

Eigenlijk zou gisteren al worden gestemd, maar dat werd uitgesteld omdat de Republikeinen niet zeker waren van voldoende steun. Zowel sommige gematigde als conservatieve afgevaardigden hebben problemen met de wet. De Democraten zijn unaniem tegen, maar hebben te weinig macht om de wet tegen te houden.

Trump voerde de druk nog verder op. Mocht de wet het niet halen, dan is hij niet van plan snel een nieuwe poging te wagen om het Amerikaanse zorgstelsel te hervormen.

Correspondent Arjen van der Horst legt uit waarom Trump per se vandaag wil stemmen:

Video niet beschikbaar

Miljoenen verliezen verzekering

'Trumpcare' moet de zorgwet van oud-president Obama vervangen. In de nieuwe wet is onder meer de boete voor Amerikanen die geen verzekering afsluiten geschrapt. Ook wordt de belastingverhoging teruggedraaid die Obama had ingevoerd om de kosten te dragen en krijgen mensen een zorgtoeslag op basis van leeftijd en niet van inkomen.

Volgens onafhankelijke rekenmeesters van het Congres zullen door de wet miljoenen mensen hun zorgverzekering kwijtraken omdat ze die niet meer kunnen betalen. De wet levert een besparing op van 150 miljard dollar.

Ster advertentie
Ster advertentie