Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De Kindertelefoon wordt opgericht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De Kindertelefoon wordt opgericht

"Vanaf het moment dat we openden, liep het storm", weet Denny Mouque nog. Zij was een van de eerste vrijwilligers van de Kindertelefoon.

Op 12 januari 1979 maakt Nederland voor het eerst kennis met de Kindertelefoon. Dat begon allemaal met een paar vrijwilligers op een zolderkamer in Amsterdam.

"Ik was een net afgestudeerde pedagoge en ik vond dat kinderen snel aan de bel moesten kunnen trekken voordat ze hele zorgtrajecten in gaan", vertelde Mouque in een interview in 2012.

De eerste vrijwilligers vroegen advies aan de medewerkers van een hulplijn voor volwassenen die al bestond. De financiering kwam in het begin van Jantje Beton en het Kinderfonds. Niet lang na de start kwam er subsidie van de gemeente Amsterdam.

Schokkende vragen

"In het begin schrokken we wel van vragen over seksuele mishandeling", zegt Mouque. “Dat was lastig want je vond dat er iets moest gebeuren, maar je kon eigenlijk niets doen."

Tegenwoordig is de Kindertelefoon een zelfstandige stichting die jaarlijks ongeveer 200.000 gesprekken voert. Naast telefonisch kunnen kinderen ook digitaal bij de stichting terecht. Er is een druk forum, chat en veelgebruikt mailadres actief.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Geld inzamelen voor de Kindertelefoon in 1982 (foto: ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie