Binnenland

Historicus vindt monument voor toeslagenaffaire te vroeg

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historicus vindt monument voor toeslagenaffaire te vroeg

Historicus Wim Berkelaar vindt het te vroeg om een monument op te richten voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. "Als er al een monument zou moeten komen, is dat over vijf jaar op z’n vroegst", zegt hij in Blok&Toine.

In beweging

Hij reageert op het voorstel van Volkskrant-columnist Tim ’S Jongers voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire een herdenkingsmonument op te richten. Hoewel Berkelaar dit een nobel en goedbedoeld plan vindt, ziet hij het voorlopig niet gerealiseerd worden.

"Als je het nu neerzet is dat een heel mooi symbolisch moment. Maar het doet de zaak niet helemaal recht." Zolang het bijvoorbeeld nog onduidelijk is welke mensen wel of niet recht hebben op compensatie is het volgens de historicus te vroeg een monument op te richten. "Het is nog volop in beweging. Er worden nog volop dingen uitgezocht", zegt Berkelaar.

Nationaal Holocaust Namenmonument

De suggestie van ’S Jongers om een fotowand te maken met daarop foto’s van kinderen die zijn getroffen door de affaire vindt de historicus veel te ver gaan. Hij vergelijkt het idee met het recent onthulde Nationaal Holocaust Namenmonument.

"Er is voor mij een onderscheid in slachtofferschap", stelt Berkelaar. "Hier zijn slachtoffers die ernstig getroffen zijn. Maar er wordt vanuit de Kamer en alle kanten druk op uitgeoefend om dit te compenseren. Dit staat niet in verhouding tot de namen van de mensen die willens en wetens door de Nazi’s zijn uitgeroeid."

Initiatief vanuit politiek

De historicus ziet een rol voor slachtoffers en politici zoals Pieter Omtzigt en Renske Leijten om het initiatief te nemen voor een monument. Maar stelt dat het moeilijk kan zijn politiek draagvlak te vinden.

"Zij zullen dan CDA en VVD en misschien nog een andere partij voor zich moeten winnen. En die zijn natuurlijk bang dat hun eigen mensen dan in de discussie meegenomen worden.”

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie