Binnenland

'De zielen van China'

foto: Ian Johnsonfoto: Ian Johnson
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De zielen van China'

[VPRO] Godsdienst als een belangrijk middel voor de ontwikkeling van China. Dat lijkt niet te kloppen met het beeld van China waar religie juist wordt onderdrukt. In het recent verschenen boek Souls of China laat Ian Johnson zien dat de Chinese overheid zich nu actief inzet om religie te stimuleren.

“Ja, er zijn vervolgingen en is sprake van repressie van gelovigen door de overheid. Maar ondanks dat is het religieuze leven in China enorm in bloei”, vertelt Johnson. In zijn boek neemt hij de lezer mee naar een China van rebelse christenen en beroemde boeddhisten.
Volgens Johnson erkent de overheid zelf ook dat er een gebrek is aan moreel besef. “Eerst was communisme dé staatsideologie, maar Chinezen geloven niet meer in die oude idealen. De Chinese overheid ziet in religie een middel om moreel verval tegen te gaan.” De Chinese communistische partij is nu op zoek naar een versterking van de ethiek.
De ondertitel De opkomst van religie na Mao verwijst naar de jaren ’60 en ’70, toen Mao Zedong meerdere campagnes voerde tegen godsdiensten. Duizenden tempels werden onder zijn bewind verwoest. Maar het religieuze leven wist zich te herstellen. “Dit herstel is in een versnelling gekomen toen Xi Jinping aan de macht kwam,” vertelt Johnson.
Volgens Johnson si Xi’s fascinatie voor religie al vroeg begonnen. Op negentienjarige leeftijd hielp Xi een boeddhistische monnik een verwoeste tempel weer op te bouwen. De monnik zou Xi geïnspireerd hebben om aan godsdienst meer ruimte te geven.
Die ruimte is vooral gereserveerd voor traditioneel Chinese religies, zoals het boeddhisme. Voor zijn journalistieke artikelen over de onderdrukking van religieuze organisaties in China, ontving Johnson eerder de prestigieuze Pulitzerprijs.
Vanavond 20.00 uur in Bureau Buitenland NPO Radio 1 bespreekt Garrie van Pinxteren dit boek.
Ster advertentie
Ster advertentie