Binnenland
NOS

Steeds extremer weer door klimaatcrisis: 'Gaat alleen maar erger worden komende decennia'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds extremer weer door klimaatcrisis: 'Gaat alleen maar erger worden komende decennia'

Het kwik in Nederland loopt vandaag op tot bijna 40 graden. In heel Europa wordt het ene na het andere hitterecord verbroken. NOS Met het Oog op Morgen besprak de hittegolf met klimaatdeskundige Madeleen Helmer.

"Drie jaar geleden hadden we een hittegolf en toen stond iedereen er echt van te kijken dat 40 graden werd aangetikt op een aantal plaatsen in Nederland. Dat leek zeer uitzonderlijk. Drie jaar later zitten we in dezelfde situatie", zegt Helmer.

"Het is de eerste keer dat het hitteplan voor maar drie dagen wordt geactiveerd. Normaal begint het bij vier dagen als het warmer wordt dan 27 graden. Maar het wordt nu zo extreem heet dat zelfs voor drie dagen het hitteplan wordt afgekondigd. We hebben dus te maken met nieuwe hittefenomenen dat twee keer sneller gaat dan meteorologen dachten", stelt Helmer.

Windstroom verandert

"Het KNMI heeft geconstateerd dat de straalstroom aan het veranderen is. Dat is een grote windstroom op het noordelijk halfrond die altijd stabiel van west naar oost draaide. Maar door het zeer snel smelten en opwarmen van de Noordpool zijn de drukgebieden aan het veranderen. Daardoor begint de straalstroom te wiebelen, lage en hoge drukgebieden blijven langer op dezelfde plek liggen en dus zijn de hitte, droogte en extreme neerslag sneller en heviger", aldus Helmer.

"In Nederland waren we verbaasd toen drie jaar geleden het hitterecord wat we hadden niet met een paar tiende graden werd verbroken, maar in een keer met bijna twee dragen. In Noord-Amerika en Canada is vorig jaar het record met vijf graden verbroken. Het schiet overal ineens enorm uit de bocht."

Minder uitstoot, meer maatregelen

"En dit gaat erger worden de komende decennia", weet Helmer. "De uitstoot van broeikasgas moet echt in een fenomenaal tempo naar beneden en tegelijkertijd moeten we ons veel beter gaan aanpassen aan dit soort weersfenomenen waarmee we te maken gaan krijgen. Elke hittegolf in Nederland leidt tot honderden sterftegevallen en heel veel mensen die op de spoedeisende hulp terechtkomen. De aanpassingsmaatregelen ofwel klimaatadaptatie in Nederland rondom hitte moet veel sneller vorm krijgen.

oog klimaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie