Binnenland
KRO-NCRV

Schrijfster Marjan Berk (85) kreeg te horen: u bent eigenlijk te oud om te opereren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijfster Marjan Berk (85) kreeg te horen: u bent eigenlijk te oud om te opereren

Schrijfster en columniste Marjan Berk is bijna 86. Vorig jaar moest ze geopereerd worden aan artrose in haar arm. De chirurg wilde het eigenlijk niet doen ‘u bent eigenlijk te oud hier voor’. Berk reageerde vanochtend op de stelling in Spraakmakers: Ziekenhuizen moeten ouderen screenen om overbehandeling te voorkomen.

Video niet beschikbaar

Berk is al haar hele leven een assertieve vrouw en ging tegen haar chirurg in. Ze is namelijk schrijfster en zonder werkende arm kan ze niet werken en ze heeft het juist zo druk. De chirurg ging nog eens op haar website kijken en concludeerde dat ze een ‘levendige’ vrouw is en deed het toch. Haar arm voelt weer als nieuw.

Niet iedereen is natuurlijk zo goed gebekt als Berk. Maar volgens de schrijfster moeten ouderen opgevoed worden, zodat ze hun mannetje kunnen staan. En dan hangt ze op want ze is hartstikke druk.

Kunt u de maanden van het jaar achteruit opsommen?

Op de Spoedeisende Hulp van het LUMC in Leiden stellen ze sinds kort elke 70-plusser die binnenkomt eerst een aantal vragen zoals: Hoeveel medicijnen slikt u? Heeft u hulp nodig om u aan te kleden? En kunt u de maanden van het jaar achteruit opsommen? Hiermee wordt de kwetsbaarheid van de patiënt bepaald en op grond daarvan kan een arts een ingrijpende behandeling afraden.

Tegelijk pleit GroenLinks vandaag in een initiatiefnota over ouderenzorg ervoor dat iedere oudere die in het ziekenhuis terechtkomt voortaan gescreend wordt op kwetsbaarheid, onder meer om zo overbehandeling te voorkomen. Volgens de partij willen veel ouderen helemaal niet in de behandelmolen terecht komen.

Niet eindeloos geopereerd

Zouden alle ziekenhuizen dit soort kwetsbaarheidstesten moeten invoeren om te voorkomen dat mensen eindeloos geopereerd worden? En dan zwakker uit het ziekenhuis komen? Of moet er niet naar de leeftijd en kwetsbaarheid worden gekeken, maar moet elke patiënt hetzelfde behandeld worden?

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie