Binnenland
NOS

Universiteiten doen meer voor bedreigde wetenschappers

foto: De Maastricht University (ANP)foto: De Maastricht University (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteiten doen meer voor bedreigde wetenschappers

Universiteiten willen meer doen voor bedreigde wetenschappers. Zo gaan ze standaard aangifte doen bij bedreiging en intimidatie en komt er psychosociale hulp voor wetenschappers die te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties. De universiteitenkoepel VSNU maakt dat bekend in een 'handreiking' die naar alle veertien universiteiten wordt gestuurd.

Video niet beschikbaar

Voorzitter Pieter Duisenberg van de VSNU zegt dat de maatregelen wetenschappers moeten beschermen en steunen. Ze worden volgens hem steeds vaker thuis opgezocht, bedreigd en uitgescholden op sociale media. ''We weten dat het vaak voorkomt en ook meer voorkomt'', zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Exacte cijfers zijn er nog niet.

"We juichen het toe dat onze wetenschappers hun kennis en inzichten ten dienste van de samenleving inzetten", zegt Duisenberg. "Maar wanneer dat leidt tot intimidatie en bedreiging vatten wij dat op als een regelrechte aanval op de academische vrijheid én de vrijheid van meningsuiting."

Zerotolerancebeleid

Universiteiten gaan volgens de koepel een zerotolerancebeleid invoeren. Bij bedreiging, fysiek of seksueel geweld wordt aangifte gedaan. Ook komt er dus psychosociale hulp en organiseren universiteiten weerbaarheidstrainingen voor bedreigde wetenschappers.

Op iedere universiteit is inmiddels een meldpunt waar wetenschappers terechtkunnen als ze worden bedreigd. Ook komt er een informatiepunt Wetenschap Veilig, vergelijkbaar met het initiatief Persveilig voor journalisten. Het informatiepunt houdt de meldingen bij en onderhoudt het contact met het Openbaar Ministerie en de politie.

Wetenschapssite voor het hoger onderwijs Science Guide hield afgelopen juli een enquête onder wetenschappers. Daaruit bleek dat 43 procent van de ondervraagde wetenschappers na een publiek optreden is bedreigd, uitgescholden of op een andere manier geïntimideerd. De VSNU kondigde eerder al aan actie te ondernemen.

Extra hulp voor bedreigde wetenschappers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie