Binnenland
NOS

Journalist Stella Braam decennia gevolgd door inlichtingendienst: 'Geeft een naar gevoel'

foto: Koos Breukelfoto: Koos Breukel
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Stella Braam decennia gevolgd door inlichtingendienst: 'Geeft een naar gevoel'

Onderzoeksjournalist Stella Braam wordt al decennia gevolgd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de voorganger BVD, meldt NRC. Braam had haar eigen persoonsdossier, dat sinds 1986 werd bijgehouden, opgevraagd. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Braam.

Journalisten kunnen, net als alle Nederlanders, een verzoek doen bij de AIVD of MIVD om een eventueel bijgehouden dossier van zichzelf op te vragen. Gegevens van langer dan vijf jaar geleden kunnen worden vrijgegeven, waarbij gevoelige informatie wordt afgeschermd. In het geval van Braam was driekwart van de circa 300 pagina's onleesbaar gemaakt.

Onwaarheden

Stella Braam schreef in haar journalistieke carrière veel over de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven, waarvoor zij indertijd met de dood werd bedreigd. Tegenwoordig werkt ze voor onderzoekscollectief The Investigative Desk. Volgens NRC hielden de inlichtingendiensten haar in de gaten vanwege haar contacten in Turkse kringen.

Ook bevat het dossier onwaarheden, zegt Braam. "Zo staat er dat ik voor de PKK zou werken en eigenlijk Eline Braam zou heten. Dat klopt helemaal niet. Ze zijn ook op zoek gegaan naar criminele antecedenten, maar die hebben ze niet kunnen vinden." Het is niet bekend of Braam werd afgeluisterd of afgetapt, omdat de informatie over de werkwijzen van de BVD en AIVD niet is vrijgegeven.

Vernietiging van gegevens

De onderzoeksjournalist gaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bezwaar maken tegen de praktijken. Ze eist vernietiging van de gegevens en dat de AIVD stopt met haar volgen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Persvrijheidsfonds steunen Braam in deze zaak.

"Het geeft een naar gevoel dat ik door die dienst zo lang in de gaten gehouden ben. Blijkbaar zien ze mij als een journalist die 'staatsgevaarlijk' is of een bedreiging kan zijn", aldus Braam. De AIVD wilde tegenover de krant niet reageren. Hoeveel journalisten in Nederland door de inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden, is niet bekend.

r1jn stella braam

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie