Binnenland
NOS

Voorzitter Bruls van Veiligheidsberaad: 'Het rijk moet de asielcrisis oplossen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Bruls van Veiligheidsberaad: 'Het rijk moet de asielcrisis oplossen'

De verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio's in de aanpak van de asielcrisis stopt per 1 oktober. Dat zegt burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad. In het NOS Radio 1 Journaal sprak verslaggever Joris van Poppel met Bruls.

De veiligheidsregio's zijn niet in staat de crisis in de opvang van asielzoekers op te lossen, aldus Bruls: "Het is heel apart dat gemeenten heel veel verantwoordelijkheid krijgen, en daarmee ook kritiek, terwijl die verantwoordelijkheid toch echt bij het rijk ligt."

Bruls zegt dat de gemeenten blijven meewerken om de asielcrisis aan te pakken, maar dat het probleem zal blijven bestaan zolang er vanuit Den Haag geen structurele oplossingen worden aangereikt. Qua structurele oplossingen denkt Bruls aan het tegenhouden en weer wegsturen van kansloze asielzoekers en het aanwijzen van grootschalige opvanglocaties.

Vroegtijdig signaal

Gevraagd naar de timing van zijn aankondiging, zegt Bruls: "Als we wachten tot eind september staan we weer met de rug tegen de muur. Daarom geven we nu een vroegtijdig signaal af. Voor 1 oktober moet er een structurele oplossing zijn."

Een woordvoerder van staatssecretaris Van der Burg voor Asiel (VVD) laat weten dat er wordt gewerkt aan een "duurzaam en stabiel opvangstelsel" voor de lange termijn. "Ook gaat de zoektocht naar grote opvanglocaties verder."

'Situatie met de dag erger'

Bruls noemt de situatie rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, waar zaterdag- op zondagnacht 250 tot 300 mensen buiten sliepen, "tenhemelschreiend". "Dit zijn beelden die ik alleen in Frankrijk en Hongarije dacht te zien."

Morgenochtend wordt er opnieuw overleg gevoerd met Van der Burg om op korte termijn tot een oplossing te komen. Haast is geboden, want volgens Bruls wordt de situatie met de dag erger.

r1jn bruls

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie