Binnenland
NOS

Kan Nederland Promes bij veroordeling ooit in hechtenis nemen nu hij in Rusland zit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Nederland Promes bij veroordeling ooit in hechtenis nemen nu hij in Rusland zit?

Vandaag behandelt de rechtbank in Amsterdam de rechtszaak tegen voormalig Ajax-speler Quincy Promes. De 31-jarige voetballer zou een neef met een mes in een knie hebben gestoken op een familiefeest in juli 2020 in Abcoude. Hij wordt verdacht van poging tot moord. Promes is alleen nu niet in Nederland, hij zit in Moskou. Daar speelt hij voor de voetbalclub Spartak Moskou. Kan Nederland hem bij veroordeling wel in hechtenis nemen?

De Promes-zaak

"Als die zaak onherroepelijk wordt beschouwen en hij zou worden veroordeeld, kan Nederland formeel om zijn uitlevering vragen", vertelt advocaat Christian Visser in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is gespecialiseerd in internationaal strafrecht en voetbal gerelateerde zaken. "In normale tijdens zijn Nederland en Rusland ook bij het Europese uitleveringsverdrag aangesloten. In een normale situatie had dat gekund, nu is er een bijzondere situatie en wordt er geen rechtshulp verleend."

Niet aanwezig

Promes en zijn advocaat hebben in de eerste instantie gekeken of er een mogelijkheid was waarbij de voetballer wel bij de rechtszaak aanwezig kon zijn. Maar dat bleek lastig, vertelt Visser. "Ik heb met zijn advocaat gesproken en er is aangegeven dat hij dan wordt aangehouden voor een drugszaak waarin hij genoemd wordt." Dan is het onduidelijk hoelang Promes blijft vastzitten en dan komt zijn contract bij Spartak Moskou in gevaar.

Er zitten niet direct juridische gevolgen aan het niet verschijnen. "Hij heeft geen verschijnplicht. Zijn advocaat heeft ook nog geprobeerd of hij vrijgeleide naar deze zaak kan komen, dan kunnen ze na het seizoen een verklaring afleggen in de andere zaak. Dat is niet gelukt. Dan gaat hij niet komen." Een verdachte kan wel beter zijn verhaal verklaren wanneer die aanwezig bij de rechtszaak. "Het kan ook als onsympathiek worden ervaren door de rechtbank. Een zitting is wel een kans voor een verdachte om zijn verhaal uit te leggen, nu zal zijn advocaat dat voor hem doen."

Paspoort

Er ging ook een lange tijd een rumoer rond dat Promes zijn Nederlandse paspoort zou willen afstaan en Russisch staatsburger zou worden. "Het wordt door zijn advocaat ontkend dat hij dit zou hebben gewild, maar als hij dat wel zou hebben, kan hij niet uitgeleverd worden aan Nederland. Maar dan kan hij ook Rusland niet verlaten. Bovendien zou Nederland dan aan Rusland kunnen vragen of zij de straf dan kunnen uitvoeren. Daar heeft hij beperkt wat aan."

OOG Promes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie