Binnenland
NOSNTR

Rusland voor de rechter gedaagd vanwege rol bij neerhalen MH17

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland voor de rechter gedaagd vanwege rol bij neerhalen MH17

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege de rol van dat land bij het neerhalen van MH17. Het kabinet wil hiermee de individuele klachten van nabestaanden bij het Hof ondersteunen. "Wij willen dat alle relevante informatie bekend wordt", zegt premier Rutte in Nieuws en Co.

Onder de doden van de MH17 waren 196 Nederlanders. "Met deze stap wordt al het materiaal beschikbaar", zegt de premier. "Daarmee kunnen ook alle nabestaanden extra antwoorden krijgen."

Marieke de Hoon, docent internationaal recht aan de Vrije Universiteit, verwacht dat de zaak juridisch zeer kansrijk is. "Een schending van artikel 2, het recht op leven, zal er waarschijnlijk wel gevonden worden", zegt zij in Nieuws en Co.

Aansprakelijk

Eerder stelde Nederland Rusland al aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van de vlucht. Die stap volgde nadat het Joint Investigation Team vaststelde dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig was neergeschoten afkomstig was van een brigade van het Russische leger.

Ook loopt er nog een strafproces tegen vier individuele verdachten. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner. De verdachten zijn niet bij het proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol aanwezig.

Daar volgt nu dus de zaak bij het Europees Hof op. Als de nabestaanden gelijk krijgen van het hof, kan dat onder andere leiden tot schadevergoedingen en het delen van bepaalde informatie. "Maar een uitspraak zal nog jaren duren. Het Hof loopt enorm achter met zaken", zegt de Hoon.

Nederland daagt Rusland voor rechter vanwege rol bij MH17

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie