Binnenland

Turkse Nederlanders zitten vast in Turkije

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse Nederlanders zitten vast in Turkije

De diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland duurt voort. Turkse Nederlanders mogen Turkije niet uit door een uitreisverbod, dat opgelegd is door de Turkse autoriteiten. Volgens de bronnen van NOS betreft het Turkse Nederlanders die kritisch zouden zijn op het Erdogan-regime. Zeker tientallen mensen mogen als gevolg van het uitreisverbod Turkije niet verlaten.

Het uitreisverbod betreft mensen die wegens vakantie of familiebezoek in Turkije zijn. Bekend is dat een Turkse Nederlander al maanden het land niet uit kan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat er contact is opgenomen met de Nederlandse ambassade in Ankara en bij het consulaat-generaal in Istanbul. Een concreet aantal wil het ministerie nog niet bekend maken. Wel is er de mogelijkheid voor mensen om bijstand te krijgen bij de ambassade.

Een van de redenen van het invoeren van het uitreisverbod door de Turkse autoriteiten is dat sommige mensen worden gelieerd aan de Gülenbeweging. Sinds juli 2016 staat de beweging van Fetullah Gülen op de zwarte lijst van de Turkse overheid, omdat ze worden beschuldigd van de couppoging.

Maar ook andere Turken met een dubbele nationaliteit uit andere Europese landen melden dat ze problemen hebben om het land uit te gaan. Bekend is dat zeker tien Turkse Duitsers hier een melding van hebben gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie