Binnenland

Feit of Fictie: Kan een app voorkomen dat je zwanger wordt?

foto: Natural Cyclesfoto: Natural Cycles
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Kan een app voorkomen dat je zwanger wordt?

De anticonceptiepil ontketende in de jaren '60 een heuse seksuele revolutie. Vrouwen werden 'baas in eigen buik' dankzij de pil. Inmiddels zijn er veel alternatieven en groeit ook met de jaren de weerstand tegen de pil. Er is nu zelfs een app, het Zweedse Natural Cycles die terrein wint op het gebied van anticonceptie. Lammert de Bruin zoekt uit of een app kan voorkomen dat je zwanger wordt.

Pilmoeheid is iets van alle tijden, zegt seksuoloog Jelto Drenth van kenniscentrum Rutgers. "Dat gaat in golven. De laatste golf was zo een 25 jaar geleden. Vrouwen hadden toen echt het gevoel de pil een misdadige uitvinding was van mannelijke sadisten die vrouwen onder de duim wilden houden. Dat was natuurlijk niet waar. Maar wat je toen wel zag was dat veel vrouwen een spiraal lieten zetten als alternatief." En dan is daar nu de Natural Cycles app.

Onthouding

De methode van het meten van de lichaamstemperatuur. Waar Natural Cycles gebruik van maakt is niet nieuw, volgens gynaecoloog Willem-Jan Cuypers. "De lichaamstemperatuur van de vrouw stijgt na de eisprong met ongeveer een halve graad. Dit wordt al eeuwenlang handmatig uitgerekend, maar nu is dat in een app gevat. Het blijft desondanks toch een nogal onbetrouwbare methode." Dat komt omdat spermacellen de neiging hebben om lang te overleven in de baarmoeder, dat kan de ene keer langer zijn dan de andere keer. Cuypers: "Als je dan dagen voor de eisprong gemeenschap hebt gehad, kunnen die zaadcellen nog steeds tot een bevruchting leiden."

Conclusie

Hoe jammer ook voor sommige vrouwen: de pil is en blijft een van de meest vertrouwelijke anticonceptiemiddelen (mits je hem altijd op tijd slikt en nooit vergeet). Hoewel de app Natural Cycles je in theorie kan helpen om je meest vruchtbare dagen te bepalen, is het gebruik ervan 'nogal onbetrouwbaar', oordelen deskundigen. De stelling is dus fictie.

Feit of fictie: App kan zwangerschap voorkomen

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie