Binnenland
NOS

VN-rapport: kindersterfte daalt, maar pasgeborenen overlijden vaker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-rapport: kindersterfte daalt, maar pasgeborenen overlijden vaker

Het gaat goed met de wereldwijde aanpak van kindersterfte. Dat blijkt uit een VN-rapport dat vandaag uitkomt. De meest recente cijfers laten zien dat het aantal kinderen dat in de eerste vijf levensjaren overlijdt sinds 2000 van meer dan 27.000 is gedaald tot 15.000 kinderen per dag. In 2016 overleden 5,6 miljoen kinderen.

In het VN-rapport staat dat er sinds 2000 zo'n vijftig miljoen kinderen onder de vijf zijn gered. Volgens UNICEF blijft de vooruitgang van de afgelopen jaren nu steken op de kindersterfte kort na de geboorte. De afgelopen zestien jaar steeg aantal kinderen tot één mand van 41 procent naar 46 procent. Dat betekent dat nog steeds elke dag 7000 pasgeborenen sterven. Complicaties bij de zwangerschap of bij de geboorte waren vorig jaar de voornaamste oorzaak.

Oorzaken

Pauline Neefjes van Unicef noemt in het NOS Radio 1 Journaal slechte infrastructuur in arme regio's als één van de redenen voor het hoge cijfer. Dat leidt tot een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg tijdens de zwangerschap en bij de geboorte, vaccinaties, borstvoeding en basale medicijnen worden verder als redenen genoemd voor de sterfte onder pasgeboren kinderen.
Verwacht wordt dat er tussen 2017 en 2030 zestig miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag zal sterven. In de helft van de gevallen zal het gaan om pasgeborenen.De meeste pasgeboren kinderen overlijden in Zuid-Azië (39 procent) en in Afrika, ten zuiden van de Sahara (38 procent).
De helft van de sterftegevallen komt uit vijf landen in de twee regio's: India, Pakistan, Nigeria, Congo en Ethiopië.

Oudere kinderen

Nieuw in dit VN onderzoek zijn de sterftecijfers voor oudere kinderen. Vorig jaar overleden ongeveer een miljoen kinderen tussen de vijf en de veertien jaar. Ongelukken en verwondingen komen in die groep vaker voor als doodsoorzaken.
Ster advertentie
Ster advertentie