Binnenland

Kleine versoepelingen in persconferentie van Rutte en De Jonge

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleine versoepelingen in persconferentie van Rutte en De Jonge

Premier Rutte en minister De Jonge kondigden in de persconferentie lichte versoepelingen aan omtrent de coronamaatregelen. Wel blijft Nederland in de gedeeltelijke lockdown zitten. De thuisquarantaine wordt daarnaast verkort, mensen zonder klachten hoeven slechts vijf dagen thuis te blijven.

De coronacijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief, zei premier Rutte. "Waar staan we nu met de gedeeltelijke lockdown en de maatregelen van twee weken geleden? Als alles goed blijft gaan, hoe kijken we dan naar de feestdagen en verder?"

"De cijfers laten zien dat ons gedrag werkt en dat de R duidelijk onder de 1 zit. Natuurlijk hoop je altijd op nog meer en nog beter en nog sneller, maar al met al houdt Nederland zich aan de regels. Ik vind dat een compliment aan ons allen. Ik benadruk: samen. Want we hebben elkaar nodig. Ik hoop dat deze ontwikkeling een motivatie is om het vol te houden en een tandje bij te zetten. Bijvoorbeeld in supermarkten en thuis."

Woensdagnacht lopen dus de extra maatregelen af, die twee weken geleden werden afgekondigd. Zo kunnen er thuis weer drie gasten worden ontvangen en mogen bioscopen, theaters en zwembaden bijvoorbeeld weer open. Wel blijft het huidige advies omtrent vakanties tot half januari van kracht.

Sinterklaas in kleine kring

Het kabinet wil dan ook dat Nederlanders Sinterklaas in kleine kring vieren. Er mag wat dat feest betreft namelijk niet versoepeld worden. "Verdeel het feest anders over een paar dagen", is het advies van premier Rutte. "Neem daarmee een voorbeeld aan de coronaproof-intocht van Sinterklaas."

Minister de Jonge kondigde daarnaast aan dat er meer getest gaat worden de komende maanden, daarnaast worden ook de regels omtrent de thuisquarantaine aangepast. In eerste instantie moesten mensen zonder klachten net als anderen tien dagen in quarantaine, nu is dat verminderd naar vijf dagen.

Datzelfde geldt overigens voor mensen die via het bron- en contactonderzoek van de GGD te horen hebben gekregen dat zij in contact zijn geweest met een positief getest persoon. Ook kunnen mensen zich laten testen nadat zij een melding hebben gekregen via de coronamelder-app. Voor hen geldt ook de regel om maar vijf dagen in thuisquarantaine te blijven.

Het gaat de goede kant op, maar even volhouden

Begin december is er volgens Hugo de Jonge meer duidelijk over hoe we de kerst moeten doorkomen. Mogelijk zijn er vanaf half december kleine versoepelingen, dat kan volgens hem alleen als de dalende trend intact blijft. "Juist dit jaar is extra aandacht nodig voor elkaar en onze omgeving. Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", zegt De Jonge. "Hou vol."

Wel blijft de huidige gedeeltelijke lockdown tot in ieder geval half januari van kracht, lieten Rutte en De Jonge tussen neus en lippen door steeds weten. Het devies blijft dan ook om vol te houden. Ook gaat daarnaast de coronawet per 1 december in. Met die wet wordt het verplicht om in publieke binnenruimten verplicht om een mondkapje te dragen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie