Binnenland
KRO-NCRV

Kan het coronavirus worden overgedragen via boodschappen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan het coronavirus worden overgedragen via boodschappen?

Goed je handen wassen, anderhalve meter afstand: allemaal adviezen om het coronavirus op afstand te houden. Maar hoe zit het met besmetting via mandjes, of producten in de supermarkt? En kan het virus ook overgedragen worden via boodschappen die thuisbezorgd worden?

"Als jij in je hand hoest en je hebt corona, en je zit dan aan een deurknop, een pak koffie, de kaas of een boodschappenwagentje, dan zit dat virus daarop", zegt huisarts Roy Beijaert in Spraakmakers. Hij raadt daarom aan voor het bezoeken van de supermarkt om je handen te wassen en je de hele tijd te realiseren 'ik mag niet aan mijn gezicht zitten'.

Hoe lang blijft het virus zitten?

Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek dat Beijaert las, waarin wordt gekeken hoe het blijft zitten op verschillende materialen zoals plastic en karton, blijft het gemiddeld genomen 24 uur zitten. Hij plaatst daarbij de kanttekening dat het één onderzoek is, waar normaliter eerst meerdere publicaties worden afgewacht. "In dat artikel, en je weet niet of het wetenschappelijk superbewezen is, staat dat op sommige materialen dat virus wel vijf dagen kan blijven zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuisbezorgde boodschappen

Voor boodschappen die thuisbezorgd worden, geldt hetzelfde als voor boodschappen in de supermarkt: het virus kan op de producten zitten als iemand met corona die producten heeft aangeraakt. "Dan kun je ervan uitgaan dat je daar extra voorzichtig mee om moet gaan."

"De essentie is, je haalt je boodschappen binnen, die zal je toch aan moeten raken. Je zet ze in de kast en was daarna je handen." Een doekje over de boodschappen halen kan ook effect hebben, al voelt met een alcoholdoekje over de boodschappen gaan misschien wat overdreven. "Maar als het echt kritisch wordt, dan word je steeds preciezer en ga je hier ook aan denken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie