Binnenland
KRO-NCRV

Geert Dales (50Plus) blijft kandidaat voor de Tweede Kamer: 'Ik zou niet weten waarom niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Dales (50Plus) blijft kandidaat voor de Tweede Kamer: 'Ik zou niet weten waarom niet'

De vier leden van de Tweede Kamerfractie van 50Plus zijn het na dagen van een publiekelijk ruziën weer eens: de leden beslissen over het lot van partijvoorzitter Geert Dales. "Daar ben ik héél erg blij mee", reageerde Dales in 1 op 1. "Dit is nou precies wat ik al heel lang bepleit; de leden hebben het laatste woord."

Dales is partijvoorzitter en wil op de kandidatenlijst voor verkiezingen van de Tweede Kamer. Volgens sommige leden van de partijtop van 50Plus wringt dat. Die ruzie tussen partijprominenten werd de afgelopen dagen voor en achter de schermen uitgevochten. Met publieke beschuldigingen over en weer. Dales: "Ik krijg de laatste dagen veel fanmail, daar vaar ik op."

Geert Dales over rel bij 50Plus: 'De leden bepalen of ik blijf of vertrek'

'Dan was ik het al geweest'

Volgens Dales bemoeit hij zich niet met het samenstellen van de lijst. Ook stelt hij zich ‘op verzoek van Henk Krol’ kandidaat: "Ik heb het Kamerlidmaatschap nooit geambieerd. Als dat wel was zo was geweest, was ik het al geweest."

"Als meneer Krol – die ik enorm hoog heb zitten – mij vraagt, moet ik daar serieus over nadenken. Ik heb een aantal mensen geraadpleegd: velen zeiden: doen, anderen: niet. Waaronder Nagel."

Niet mis te verstaan signaal

Het is een ‘niet mis te verstaan signaal’ dat drie van de vier Tweede Kamerleden het vertrouwen op zegden in partijvoorzitter van 50Plus, schrijft Krol op Facebook, maar de leden gaan erover. Dales: "Ik denk dat hiermee het probleem is opgelost, dan zijn we eruit. Kunnen we verder, in deze coronatijd. Dát zijn de problemen. We moeten dit zo snel mogelijk achter ons laten."

Dales was onder meer boos over het volgens hem uitlekken van ‘strikt vertrouwelijke’ mail van hem aan Kamer Corrie van Brenk, die bij Jan Nagel belandde.

"Dit is nou precies 50Plus oude stijl, waar ik al twee jaar mee bezig ben om ervan af te komen", zegt Dales, die dacht daarmee goed op weg te zijn. "Maar nu komen er verkiezingen aan, komen er baantjes aan - en nu komt alles weer terug. Ik ben kennelijk niet hard genoeg geweest..."

Goed nadenken

Hoewel onder meer Kamerleden het vertrouwen in hem hebben opzegden, kan Dales gewoon met ze verder. "Ik ben geen rancuneus figuur. Ik slaap een keer goed, speel een stukje op de piano, en ga weer door."

En met erevoorzitter Jan Nagel? "Hoe dat moet? Daar ga ik eens over nadenken. Met iedereen, zeker met de erevoorzitter, zal je verder moeten. Maar ik weet zeker dat dit goed zal aflopen."

Dales blijft daarom kandidaat-Kamerlid. "Ja, ik zou niet weten waarom niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie