Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Witte ijsbeer 'promoveert' op Rode Lijst

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Witte ijsbeer 'promoveert' op Rode Lijst

De ijsbeer is als bekendste bewoner van het noordpoolgebied tegenwoordig hét icoon van klimaatverandering. Dat was nog niet zo lang geleden wel anders. De witte reus werd ‘pas’ in 2006 op de lijst met bedreigde diersoorten gezet door internationale natuurorganisatie IUCN. Dat gebeurde vandaag precies 12 jaar geleden.

Het roofdier 'promoveerde' tegelijk met 500 andere dier- en plantensoorten tot bedreigde soort op de Rode Lijst van IUCN. "Het verlies aan biodiversiteit wordt groter, in plaats van dat het langzamer gaat", voegde IUCN-directeur Achim Steiner bij de voorpublicatie van die lijst toe.

In de praktijk veranderde er niet veel voor het witharige roofdier: er gold in 2006 al tientallen jaren een jachtverbod op ijsberen. Wel gaf het natuurorganisaties een nieuw wapen in hun strijd voor natuurbehoud.

Door het smeltende poolijs moeten ijsberen de komende tientallen jaren met steeds minder voedsel overleven. Het poolijs nam NOS eind 2017 nog onder de loep. Bekijk een van de reportages in onderstaande video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie