Binnenland
NTRPowNed

Wijkagenten over hangjongeren in Presikhaaf: 'Wij zien vaak pas signalen als het al te ver is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijkagenten over hangjongeren in Presikhaaf: 'Wij zien vaak pas signalen als het al te ver is'

In Presikhaaf, een van de armste wijken van Arnhem, hangen veel jongeren op straat. Vaak is dat onschuldig, maar soms leidt het tot overlast of criminele activiteiten. In de afgelopen jaren zijn meerdere bewoners verhuisd vanwege overlast en een gevoel van onveiligheid. Buurtbewoners vinden dat er te weinig actie wordt ondernomen door de politie. In 5 Dagen vertellen de wijkagenten van de buurt over hun werk en belevingen in de wijk Presikhaaf.

5 Dagen...

De wijk Presikhaaf heeft 1600 inwoners, waarvan de helft met een migratieachtergrond. Drie wijkagenten staan in nauw contact met de bewoners uit deze wijk. Yilmaz Uluçay, Anne Wijngeld en Frank Bouwmeester zijn 2,5 jaar actief als wijkagent in Presikhaaf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Risicogroepen

Volgens de wijkagenten valt het mee met de overlast in de wijken. Bij slechts 4 van de 60 meldingen die in 2021 werden gemaakt, is door politie geconstateerd dat er werkelijk iets aan de hand was. Dit blijkt uit onderzoek van wijkagent Uluçay. "Dat neemt niet weg dat het de andere keren niet heeft plaatsgevonden", vertelt hij. "Die mensen hebben iets ervaren, maar een ervaring is subjectief. Een veiligheidsbeleving is subjectief."

Toch speelt er zeker wat in de buurt. "Een grote groep jeugd hoort hier toch wel bij de risicogroepen. Er zijn meerdere factoren waardoor jongeren wat meer risico lopen om toch het verkeerde pad te kiezen, of toch wel meer beïnvloedbaar zijn om richting criminele activiteiten te gaan", vertelt Wijngeld over de jongeren in Presikhaaf. "En dan heb ik het niet alleen over mensen met een allochtone achtergrond. Dat kan ook een autochtone achtergrond zijn."

Kat-en-muisspel

Bewoner Bram Derix verhuisde binnen de wijk, omdat hij te veel overlast ervoer. Hij maakte daar verschillende meldingen over bij de politie, "maar de politie zie je hier al van ver aankomen, dus een paar jongeren rennen dan al snel weg", vertelt Derix. Mede daardoor lijkt het optreden van de politie vaak tevergeefs. "Voor jeugd is het soms ook een soort spel. Een kat-en-muisspel", licht wijkagent Bouwmeester toe.

Naast het wegrennen van jongeren zijn meldingen over hangjongeren vaak lastig te controleren. "Op het moment dat iemand een melding maakt en zegt: 'er zijn hangjongeren aan het blowen', en wij komen daar en constateren dat niet. Natuurlijk zijn er dan nog wel mogelijkheden, maar dan wordt het wel een stuk lastiger", vertelt Bouwmeester.

Frontsoldaten van de straat

Volgens de wijkagenten is het daarom belangrijk dat er preventieve maatregelen worden genomen en het vroegtijdig wordt gesignaleerd als er iets speelt. "Wij zien vaak pas signalen als het al te ver is", vertelt Wijngeld. "Het begint al op de basisschool, op de sportclub. Dus ik denk dat de signalen al veel eerder omhoogkomen. En dan moet er worden gezorgd dat die signalen ook op de juiste plek terecht komen, en dat er ook daadwerkelijk wat aan gedaan wordt door de juiste organisaties."

In Presikhaaf zijn ook zeven straatcoaches actief. Zij worden ook wel de 'frontsoldaten' van het gevecht tegen de overlast op straat genoemd en komen vaak zelf ook uit de wijk. Op vrijdag 14 april zijn straatcoaches Hans Jansen, Bayram Yaman en Danny van Velthoven te gast in de NPO Radio 1 bus van 5 Dagen. Zij vertellen over hun ervaringen als straatcoaches en hun contact met de jongeren in de wijk.

Luister vrijdag 14 april om 20.00u naar 5 Dagen, met als gasten Hans Jansen, Bayram Yaman en Danny van Velthoven. Presentatie: Jo van Egmond.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie