Binnenland

Grote betoging in Barcelona tegen Catalaanse onafhankelijkheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote betoging in Barcelona tegen Catalaanse onafhankelijkheid

[NOS] Tienduizenden tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn vandaag in Barcelona op de been. Sinds het middaguur lopen demonstranten in een lange mars voor de Spaanse eenheid.

Volgens verslaggever Jozephine Trehy waren er al ruim voordat de mars van start ging tienduizenden mensen in het centrum aanwezig: "Afgelopen vrijdag werd feestgevierd door voorstanders van onafhankelijkheid. Nu is het woord aan de tegenstanders."

De organisatoren zeggen de voorstanders van Spaanse eenheid een stem te geven: "We hebben ons pas laat verenigd, maar we zijn hier om te laten zien dat er een meerderheid van de Catalanen is die niet langer zal zwijgen." Betogers dragen Spaanse vlaggen en lopen met borden met daarop de tekst: "We zijn allemaal Catalonië. Samenleven met gezond verstand!"

Gisteren gingen ook in Madrid duizenden tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid de straat op.

Puigdemont

De Catalaanse leider Puigdemont riep Catalanen gisteren op tot vreedzaam protest. Hij werd door Madrid afgezet als president van Catalonië. Puigdemont liet in het midden of hij zich daarbij neerlegt. Als hij dat niet doet, loopt hij het risico te worden gearresteerd.

Mocht het zover komen kan Puigdemont in België asiel aanvragen, zo liet de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken weten aan de VRT: "Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk." België is een van de weinige landen in Europa waar Europeanen asiel kunnen aanvragen.

Verkiezingen

De Spaanse regering liet weten dat Puigdemont mag deelnemen aan de Catalaanse verkiezingen op 21 december. Het is niet duidelijk of Puigdemont dat ook gaat doen. De eveneens ontslagen vice-president Oriol Junqueras schreef in een open brief in een Catalaanse krant dat hij deelname aan de verkiezingen niet uitsluit.

Uit een vorige week gehouden peiling bleek dat een nipte meerderheid van de Catalanen tegen onafhankelijkheid zou stemmen: voorstanders kregen 42,5 procent, tegenstanders 43,4 procent. Die uitslag zou betekenen dat de afscheidingspartijen in het Catalaanse parlement hun meerderheid kwijtraken.

Ster advertentie
Ster advertentie