Binnenland
AVROTROS

Feit of fictie: 'We liegen het meest tegen onze moeder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 'We liegen het meest tegen onze moeder'

'We liegen het meest tegen onze moeder', zei een onderzoeker op Radio Rijnmond. Klopt dat wel? We zoeken het uit in Feit of fictie in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Volgens hoogleraar pedagogische wetenschappen Rianne Kok liegen we het meeste tegen mensen die heel dicht bij ons staan. Ze zegt dat inderdaad de moeder in een gezin het vaakst wordt blootgesteld aan het terreur van de leugen.

We vergeten leugens

"Over het algemeen liegen we sowieso vrij veel. Ongeveer één à twee keer per dag, maar waarschijnlijk vaker omdat je ook heel veel van dat soort dagelijkse leugens vergeet. Het zou daarom ook een beetje gek zijn als uit onderzoek zou blijken dat je bij mensen die dicht bij je staan, volledig eerlijk zou zijn en je leugens alleen buiten de deur vertelt."

Ook onderzoeker Sophie van der Zee ziet leugens het meest in het gezin. Uit haar onderzoek blijkt dat een meerderheid van de deelnemers in 24 uur het meest loog tegen partners of familie. "Zo'n 38 procent van de leugens, gevolgd door 28 procent tegen onbekenden."

Stip op nummer 1

"Het minst werd er gelogen tegen de groepen daar tussenin. Dus je vrienden, je collega's en bijvoorbeeld je klasgenoten." In een tweede experiment, met 227 proefpersonen, vroeg ze aan wie de deelnemers hun leugen vertelden en wat hun laatste leugen was.

"55 procent gaf aan hun laatste leugen tegen de categorie 'familie en partner' te hebben verteld en maar 5 procent gaf aan als laatst te hebben gelogen tegen onbekende. Stip op nummer 1 stond de moeder." Het is niet het enige onderzoek waaruit dit blijkt, want ook uit een onderzoek uit 2014 komt hetzelfde antwoord: moeders zijn het vaakst doelwit.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie