Binnenland
EO

School weer open, maar onderwijs op afstand is een blijvertje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. School weer open, maar onderwijs op afstand is een blijvertje

Blijven de scholen nu ze weer open zijn ook in de toekomst digitaal onderwijs op afstand geven? Als het aan Rinda den Besten, de voorzitter van de PO-Raad, ligt wel. "Afstandsonderwijs heeft meer opgebracht dan we van tevoren hadden gedacht", zei ze in Dit is de Dag.

Op de dag dat de schooldeuren weer deels opengingen, sprak Den Besten – voorzitter van de besturenkoepel van het basisonderwijs - over de lessen die de scholen tijdens de coronacrisis hebben geleerd.

Den Besten: "Deze vorm van afstandsonderwijs is eigenlijk best heel goed gaan werken. Bijvoorbeeld in het kader van passend onderwijs hebben we kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen. Dan kregen deze kinderen tot nu toe relatief weinig onderwijs. Als we zien wat we de afgelopen acht weken hebben geleerd met afstandsonderwijs, dan zou dat voor hen voor de toekomst best een mooie oplossing kunnen zijn. Als het maar tijdelijk gebeurt, het mag nooit permanent zijn."

Kritiek

In de aanloop naar de opening van de basisscholen kreeg de onderwijssector kritiek dat er te weinig overleg zou zijn geweest met kinderopvangorganisaties. Zo zei Felix Rottenberg, de directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang zaterdag in Op1 dat de samenwerking moeizaam ging.

Volgens Den Besten is er juist heel erg veel overleg geweest: "Er is in onderwijsland nauwelijks met vakantie gegaan om te zorgen dat we weer open konden. Ik had de schoolbesturen in Tilburg zondag aan de lijn en zij waren boos. Dat snap ik ook. Onderwijs en kinderopvang zijn partners en die moeten het samen doen."

Leerachterstanden

In het gesprek ging Den Besten ook in op de vrees dat kinderen leerachterstanden zouden hebben opgelopen doordat het thuisonderwijs in sommige gezinnen achterbleef.

Volgens de voorzitter van de PO-Raad valt dit wel mee; volgens haar is het te vroeg om te spreken over achterstanden: "Het zou kunnen dat het thuisonderwijs op zo’n goede manier vorm heeft gekregen, dat het best wel meevalt en dat de achterstanden nog prima in te lopen zijn."

Rinda den Besten over de scholen die weer open gaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie