Binnenland
KRO-NCRV

Dit zijn de bedreigingen voor Nederland in 2021

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de bedreigingen voor Nederland in 2021

De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD verwacht mede door de coronapandemie een onvoorspelbaar jaar. Voormalig AIVD-hoofd Rob Bertholee ziet in Nederland de discussies verharden, de polarisering toenemen en "geweld lijkt steeds meer een van de middelen te worden".

Net als in andere landen, ziet Bertholee in Nederland een snel veranderende situatie door meer polarisatie en een verharding van het debat. "Ik zie in Nederland nog geen grote aanslagen plaatsvinden, maar het blijft voorstelbaar dat er geweld gebruikt wordt." Actiegroepen als Viruswaarheid en klimaatactivisten worden niet voor niets in de gaten gehouden, stelt Bertholee. "Er is onzekerheid en het is de taak van organisaties als de AIVD om dat te monitoren en ervoor te zorgen dat ze de maatschappij niet ontwrichten."

Bertholee maakt zich zorgen over maatschappelijke onrust. "Het is zo polariserend. Discussie verhard niet alleen, discussie verdwijnt doordat mensen niet meer naar elkaar luisteren."

De AIVD richt zich in jaarverslagen op Jihadisme en links- en rechtsextremistische groeperingen, maar hij ziet ook een nieuwe dreiging door corona. Zo is er een mogelijkheid dat er twee kampen ontstaan tussen mensen die zich wel of niet willen laten vaccineren. Dit kan eventueel leiden tot confrontaties en daar moeten we ons bewust van zijn, denkt hij.

Cyberveiligheid

De grootste interne bedreiging is volgens hem onze cybersecurity. Ondanks de toenemende aandacht hiervoor, zijn we volgens hem collectief te naïef als het aankomt op onze online veiligheid. "We plannen onze agenda online, we bankieren online en we communiceren via Whatsapp. We zijn ontzettend afhankelijk van de digitale wereld en we zijn ons te weinig bewust van de risico's en de maatschappelijke ontwrichting. Ik ga zelf ook achteloos akkoord met de voorwaarden van een software-update van mijn telefoon, zonder die eerste te lezen."

Opstelling Amerika

Als we kijken naar buitenlandse dreiging, dan is Bertholee erg benieuwd naar de opstelling van Amerika. "De afgelopen jaren is het internationale beleid van Amerika - dat heel belangrijk is voor de veiligheid van Nederland - volkomen onvoorspelbaar geworden."

Deze maand wordt Joe Biden aangesteld als nieuwe president en Bertholee is benieuwd hoe de nieuwe regering zal omgaan met Rusland en Iran. Wat dat laatste land betreft hoopt hij dat de onderhandelingen weer worden opgepakt. Er lag een deal met Iran en Trump is daar uitgestapt. Bertholee hoopt dat er weer een deal komt. "Uiteindelijk moeten we er met praten uitkomen."

Rob Bertholee over de mogelijke dreigingen voor Nederland het komende jaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie