Binnenland
BNNVARA

Koekoek uit 'Beleef de Lente' vliegt uit

foto: Chris van der Heijden, Vogelbeschermingfoto: Chris van der Heijden, Vogelbescherming
  1. Nieuwschevron right
  2. Koekoek uit 'Beleef de Lente' vliegt uit

Het was een wereldprimeur dat een koekoeksjong live te volgen was voor de camera van Beleef de Lente. Maar het jonge beest viel uit het nest van de kleine karekiet. Hij werd opgevangen en grootgebracht door de Dierenambulance Nijmegen en mag nu uitvliegen.

Koekoek-soap

Het was een wereldprimeur. De camera's van Beleef de Lente van Vogelbescherming volgden live het leven van een koekoeksjong in een nest van een kleine karekiet. Via de webcams van Beleef de Lente waren de ontwikkelingen in het nest 24 uur per dag te volgen. Tienduizenden kijkers zagen hoe het grote koekoeksjong zich vol liet proppen door de kleine karekieten ouders terwijl deze alsmaar om meer schreeuwde. Tot het onfortuinlijke moment dat het kleine koekoeksjong uit het nest tuimelde. Tot twee keer toe maar liefst. De tweede keer is hij naar de opvang van de Dierenambulance Nijmegen gebracht waar ze hem verder grootgebracht hebben. Een samenvatting van het onstuimige leven van de opgroeiende koekoeksjong is te vinden op de website van Beleef de Lente. En nu mag de koekoek uitvliegen.

Beluister het radiofragment en bekijk de beelden met Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koekoek en karekiet

De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een waardvogel. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er onder meer heggenmus-koekoeken en karekiet-koekoeken. Het ei lijkt sterk op die van de waardvogel. In dit geval is het ei gelegd in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder, bij Nijmegen. Zodra het koekoeksjong uitkomt, zal het de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft hij de moeder helemaal voor zich alleen. Dat zal een bijzonder gezicht opleveren: zo’n groot jong, met een heel klein moedertje.

Steeds minder koekoeken

De koekoek heeft het moeilijk. In heel West-Europa zijn we in enkele tientallen jaren misschien wel de helft van de koekoeken kwijtgeraakt. De oorzaken zijn nog onduidelijk. Daarom is 2017 door Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek. Zo hopen we aandacht te genereren voor de bescherming van de koekoek en extra kennis te vergaren over het waarom van de achteruitgang.

Ster advertentie
Ster advertentie