Binnenland
NOS

Ex-gevangene: 'In het weekend ga je niet 'even' solliciteren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-gevangene: 'In het weekend ga je niet 'even' solliciteren'

Hulpverleners en de Raad voor de rechtspraak zien weinig in de plannen van minister Sander Dekker om de regels rond de voorwaardelijke invrijheidstelling van gedetineerden aan te scherpen. Dekker vindt dat gevangenen hun verlof meer moeten "verdienen" en die verdiende verlofdagen nuttiger moeten besteden.

Exodus Nederland, een vereniging die gedetineerden helpt om terug te keren in de samenleving, is kritisch op het voorstel van Dekker. "Niet alle gedetineerden hebben hele heftige delicten begaan. Het gaat ook om mensen die verstrikt zijn geraakt in hun leven. Met schulden, met geen werk kunnen vinden en met psychische problemen. Zij missen vaak aansluiting om gemotiveerd te raken", zegt Lara van der Well van Exodus in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Dekker diende vorige maand een wetsvoorstel in en benadrukte gisteren nog eens dat gevangenen hun verlof moeten verdienen. De Raad concludeert in een advies dat de huidige regeling rond de terugkeer van gedetineerden beter bijdraagt aan de bescherming van de samenleving dan het wetsvoorstel. Van der Well sluit zich daarbij aan. Wel moet er volgens haar beter worden gekeken waar het huidige systeem nog beter kan. "De mogelijkheden voor goede ondersteuning zijn nu nog afhankelijk van de gevangenis waar een gedetineerde zit en de gemeente waar hij of zij naar terugkeert."

Als gevangenen verlof krijgen, moet het wat Dekker betreft nuttiger worden besteed. Volgens hem is het nu te vrijblijvend. "Niet gezellig een weekend naar huis, maar het moet bijvoorbeeld gebruikt worden voor werk of voor het voeren van een sollicitatiegesprek."

Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming over zijn plannen

Ex-gedetineerde Stefan denkt niet dat zo’n eis zal bijdragen aan re-integratie. "Als je vastzit, verlies je veel tijd. Zo’n weekendverlof heb je nodig om te werken aan sociale relaties, bijvoorbeeld die met familieleden of jouw partner. Bovendien ga je in het weekend niet zomaar even solliciteren."

Stefan zat twee jaar vast en is nu bijna klaar met zijn opleiding als maatschappelijk werker. Hij loopt stage bij Exodus. "In mijn eerste weekend had ik het juist nodig om te voelen dat ik mensen om me heen heb die om mij geven."

In de gevangenis concentreerde hij zich vooral op het uitzitten van zijn straf. Pas tijdens zijn tweede verlof kreeg Stefan ruimte in zijn hoofd om over zijn toekomst na te denken. “Toen raakte ik gewend aan het idee dat ik vrij zou komen. Pas dan ga je doelen opstellen voor wat je hierna wil doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie