Binnenland
EO

Femke Halsema: 'Ik weiger een Hans Wiegel te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema: 'Ik weiger een Hans Wiegel te worden'

Waarom krijgt Femke Halsema online vaak haat over zich heen? "Misschien hebben mensen minder een probleem met mij, dan dat ik ook een heerlijke uitlaatklep ben voor algemene emoties en weerzin in de richting van progressieve bestuurders of een progressieve stad als Amsterdam." Femke Halsema blikte in Dit is de Dag terug op het bewogen jaar 2020.

Video niet beschikbaar

Het afgelopen jaar moest Halsema strenge maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Natuurlijk lig je van ingewikkelde en grote beslissingen wakker. Ik geloof niet dat er een naoorlogse burgemeester is geweest die de bewegingsvrijheid van Amsterdammers zo ver moest inperken." Ook kreeg de bestuurder veel kritiek op het door laten gaan van een Black Lives Matter-demonstratie in haar stad.

Seksisme

Los van die kritiek, roept de positie van Halsema regelmatig negatieve reacties op. "Ik zie in de venijnige reacties op mij heel veel seksisme. De mate waarin ik voor hoer, voor heks word uitgescholden, daar lusten de honden geen brood van." Volgens Halsema is zij niet de enige die hier mee te maken heeft, maar overkomt dit ook collega’s aan de andere kant van het politieke spectrum: "Ik heb de afgelopen maanden Annabel Nanninga met bijzondere interesse gevolgd. Ik vind de mate waarop zij uitgescholden wordt ook niet prettig."

Halsema denkt dat de reacties die ze krijgt ook te maken hebben met de stad waarin ze bestuurder is. "Waar ik al langer mee te maken heb, is dat ik een vrij sterk profiel heb als een progressieve burgemeester, in een progressieve stad, in een overwegend behoudende natie", aldus Halsema.

Maar het zijn ook vaak bredere emoties, denkt de burgemeester: "De hoofdstad is natuurlijk ook aantrekkelijk om je tegen af te zetten en ik ben een heel herkenbaar symbool van die stad. Misschien hebben ze minder een probleem met mij, dan dat ik ook een heerlijke uitlaatklep ben. Voor algemene emoties en weerzin die je hebt in de richting van progressieve bestuurders of in de richting van Amsterdam."

Mastodont

De oud-GroenLinks-leider wil in het gesprek niet ingaan op de vraag hoe ze kijkt naar de huidige Tweede Kamer fractie van haar partij. "Ik heb altijd geweigerd om een mastodont te worden. Ik weiger om als een Wiegel te worden, terug te kijken op de partij en daar vanuit de zijlijn commentaar op te geven en het dan beter te weten."

Femke Halsema over 2020

Ster advertentie
Ster advertentie