Binnenland
AVROTROS

IJszwemmen is populair: 'Elke keer zegt een stemmetje in mijn hoofd dat ik gek ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IJszwemmen is populair: 'Elke keer zegt een stemmetje in mijn hoofd dat ik gek ben'

In de winter kan de gemiddelde temperatuur van zee dalen tot 5 à 6 graden Celsius. Niet de ideale temperatuur voor een frisse duik, zou je denken. Maar niets is minder waar: het zwemmen in steenkoud water is populairder dan ooit en verschillende ijszwemenclubs zitten vol. Carla van Overveld is ervaringsdeskundige en trekt regelmatig een baantje in ijskoud water, vertelt ze bij Stax&Toine.

"Ik ben begonnen toen ik 42 jaar was en eerlijk gezegd een welvaartsbuikje begon te krijgen", vertelt Overveld. "Ik kreeg dat er altijd wel goed af met trainen in het bos, maar op een gegeven moment ging dat niet meer."

Kippenvel

Overveld zocht informatie over hoe ze toch wat strakker in haar vel kon blijven. "Ik las dat dat witte vetcellen door kippenvel makkelijk af te breken zijn. Dus wanneer ik dan ga trainen val ik sneller af", vertelt ze.

Inmiddels zwemt Carla twee keer per week in de buitenlucht, zonder wetsuit. "In de zomer zwem ik iets langer, in de winter is het alleen maar dompelen."

'The Ice Man' Wim Hof zegt dat iedereen met ademhalingstechnieken kan ijszwemmen. Dat geld voor Carla anders. “Ik luister heel goed naar mijn lichaam en ik voel heel goed wat ik doe. Het is iedere keer een stemmetje in mijn hoofd dat zegt 'je bent gek'."

Ijszwemmen is populair: "elke keer zegt een stemmetje in mijn hoofd 'je bent gek'"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie