Binnenland
NOSNTR

Het aantal verkeersdoden neemt toe ondanks miljoeneninvesteringen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het aantal verkeersdoden neemt toe ondanks miljoeneninvesteringen

Ondanks miljoeneninvesteringen blijft het aantal verkeersdoden maar toenemen. Het afgelopen jaar kwamen er 737 mensen om bij een verkeersongeval. Plannen om het aantal verkeersslachtoffers in 2030 naar nul te brengen lijken daarmee ver weg.

"Overheden nemen kennis van het SWOV mee in hun besluitvorming, maar daar moeten ook allerlei afwegingen bij worden gemaakt", vertelt Letty Aarts, hoofd data en analyse bij het SWOV (het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek) in Nieuws en Co. "Het is aan de politieke werkelijkheid welke keuzes daarin gemaakt worden." Er is in 2018 vijfhonderd miljoen euro uitgetrokken om de verkeersveiligheid te verbeteren. "We hebben becijferd als we echt serieus die daling om willen zetten naar nul, dat er dan vijftien miljard nodig is", aldus Aarts.

Fietspaden

Van de 737 verkeersdoden zaten er bijna driehonderd op de fiets. NOS-verslaggever Jeroen de Jager ging in Utrecht langs bij de fietsburgermeester. "Ze hebben het fietspad helemaal opnieuw ontworpen omdat dit één van de drukste fietspaden van de wereld is. Er komen hier iedere vierentwintig uur ongeveer duizend fietsers overheen", legt de fietsburgemeester uit. Er waren eerst fietsfiles waardoor het fietspad en het kruispunt opnieuw ontworpen zijn om de stroming zo veilig mogelijk te maken. De fietsers kunnen elkaar nu door de breedte makkelijker passeren en verschillende snelheden met elkaar aanhouden.

Helm

"In een recente studie hebben we gekeken naar hoeveel fietsers om het leven zijn gekomen door hoofdletsel", zegt Aarts. "Dat is een aanzienlijk gedeelte. Meer dan zestig procent van de doden komt om het leven door hoofdletsel. Als alle fietsers een helm zouden dragen, zijn er grote besparingen te verwachten in het aantal doden en ernstige gewonden. " Er zijn verschillende argumenten die mensen geven tegen het dragen van een helm. Volgens Aarts moeten mensen zich afvragen wat ze er voor over hebben, "want het bespaart wel levens."

Aantal verkeersdoden loopt op

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie