Achtergrond
KRO-NCRV

Oud-wielrenner Bram Tankink: helm moet ook op normale fiets de standaard worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-wielrenner Bram Tankink: helm moet ook op normale fiets de standaard worden

Bijna elke wielrenner draagt er al één, de snorfietser moet er volgend jaar een op, maar op de gewone fiets is en blijft de helm een zeldzaamheid. Dat moet anders, vindt een grote groep artsen, onder wie neuroloog Marcel Ariës. Hij praat erover met oud-wielrenner Bram Tankink bij Spraakmakers.

'Wat kapot is, is kapot'

Eerst even de cijfers. Volgens neuroloog Marcel Ariës krijgen ieder jaar 50.000 fietsers ernstig letsel waarvan een kwart hoofd-hersenletsel is. Jaarlijks overlijden hier rond de 230 patiënten aan. Volgens de neuroloog overlijden de meeste mensen niet aan een gevaarlijke situatie, maar door "dikke pech". "Bijvoorbeeld rokken die in fietsen waaien of losliggend grind. Het kan iedereen overkomen."

En als je eenmaal met je hoofd op het wegdek komt, kunnen de gevolgen groot zijn. "Hersenen zijn een orgaan met weinig herstellend vermogen. Wat kapot is, is kapot", zegt de neuroloog.

Straatbeeld moet veranderen

De artsen willen nog één keer overgaan tot een grootschalige campagne, in plaats van op te roepen een helm wettelijk verplicht te maken. "Het straatbeeld moet veranderen", zegt Ariës. "Als je naar buiten gaat en je ziet een medefietsers moet je denken: ah, ik ben mijn helm vergeten."

Volgens oud-profwielrenner Bram Tankink geldt de kracht van de meerderheid. "Eerst werd je uitgelachen als je in het wielrennen een helm op deed. Nu word je er juist op aangesproken als je er geen op hebt."

Volgens Tankink is er wel draagvlak om een helmplicht voor kinderen onder de 12 jaar en elektrische fietsen in te voeren. Daarbij moet het volgens hem normaal worden om bij je e-bike een helm te dragen. "Je koopt wel een elektrische fiets of speedbike van 2.500 euro, maar daar zit dan geen helm bij. Dat moet er bij zitten. Dat lijkt me een duidelijk signaal."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie